За нас Нормативни документи Дейности Новини и събития Контакти Връзки

 


ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ ФРОНТ Е СЪЗДАДЕН В ИМЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО СЪГЛАСИЕ

През тази година се навършиха 75 години от създаването на Отечествения фронт. Това е поводът да разговаряме с неговия председател Симеон Симеонов.

- Г-н председател, Отечественият съюз е правоприемник на идеите и на най-добрите изяви и черти от практиката на Отечествения фронт.

- Да, той бе създаден през 1942г. като равноправна коалиция на сили и среди, отхвърлили противонародната политика на едноличния монархически режим и обвързаността на страната към катафалката на Третия райх. Отечественият фронт доведе до победата и присъединяването на България към съединените антифашистки сили на обединените народи.

- Г-н Симеонов, имате наситена програма за отбелязване на 75-годишнина от създаването на Отечествения фронт, чийто наследник и правоприемник е Отечественият съюз. Какво очаквате да постигнете с нейното реализиране?

- Тази годишнина ни дава възможност да напомним и да направим необходимото за реабилитиране в националната памет и съзнание на историческата истина за антифашистката съпротива и борба в България в годините на Втората световна война. В основата си и по същество тя беше резултат от учредяването и дейността на равнопоставената политическа коалиция Отечествен Фронт /ОФ/ с участието на БРП /комунисти/, леви земеделци, социалдемократи, патриотични офицери-звенари и други центристки политически партии, патриотични граждански съюзи и движения, и отделни прогресивни личности.

Тази борба, заедно с героичното участие на българската армия в заключителния етап от разгрома на хитлерофашизма в Европа в състава на Трети украински фронт по бойните полета на Югославия,Унгария и Австрия и с цената на повече от 30 хиляди убити и ранени, доведе до спасяването на страната от трета национална катастрофа и приобщаването ни към съединените демократични народи и държави. Подписаният през м.февруари 1947 г. от правителството на ОФ Парижки мирен договор съхрани достойнството и териториалната цялост на България и отвори пътя към равноправно членство в Обединените нации.

- Разбира се, ролята на вашата организация не се изчерпва само през годините на войната.

- Да, тя е многолетна и затова подготвихме и провеждаме така програмата за честванията, че да отдадем дължимата почит и уважение и към плодотворната и безкористна дейност в годините на бурното социално –икономическо развитие и строителство след войната на хилядите активисти и дейци на организацията. Благодарение на тях, в условията на еднопартийна тоталитарна политическа система, бяха съхранени голяма част от патриотичните демократични традиции на нашия народ и положени основите в много области на гражданското общество в България.

- Каква е ролята днес на Отечествения съюз?

- След демократичните преобразувания ние работим за постигането на национално съгласие и разбирателство по основните въпроси на прехода, за запазването на гражданския и етнически мир, за възстановяване на политическия плурализъм и демократичните традиции, за реабилитиране на идеята за широките програмни политически коалиции в името на големи национални цели ,за разширяване и утвърждаване на гражданското участие и контрол в обществените процеси и управлението на общините и държавата.

Ние, членовете и симпатизантите на Отечествения съюз, като наследник на Отечествения фронт, в името на който са дадени свидни и непрежалими жертви както в антифашистката съпротива и борба преди 09.09.1944 г., така и през така наречения „червен терор“ след тази дата, считаме,че е дошло времето днес да призовем българския народ и политическите партии: да спрем 100-годишната гражданска война в страната, да постигнем гражданско помирение по въпросите на историята и поставим началото на националното единение чрез изграждането на Мемориал на жертвите на политическо насилие през всички режими и периоди като общо място за поклонение.

- Кои са основните моменти в програмата за честванията?

- Още в навечерието на рождената дата на Отечествения фронт бе учреден Национален инициативен комитет за отбелязване на юбилейната годишнина, с участието на политически лидери, общественици и видни интелектуалци, По места - в областните центрове и общините, също се формираха комитети за организиране и провеждане на честванията. Програмата, на национално и местно ниво, включва широк набор от научни и културни, граждански прояви и инициативи, които се провеждат през цялата година. Екип от учени, с ръководител проф.д-р Искра Баева работи по оформянето на сборника с научни изследвания, представени на научната конференция, посветена на 70-та годишнина от подписването на Парижкия мирен договор от правителството на ОФ през 1947 година . Подготвени са фото- и художествени изложби. Във връзка с юбилея, за награждаване на ветерани и изявени дейци, изработихме почетен знак, юбилеен медал, плакет с грамота и други отличия.

Кулминацията на честванията ще бъде Тържественото събрание- концерт, което ще е състои на 29 септември 2017 в град София – зала „Тържествена“ на Централния военен клуб.

За нас е чест и признание, че в националното тържество ще се включакт представители на Общоруския народен фронт „За Русия“ – наша сродна по цели организация, с която е предстоящо подписването на двустранно Споразумение за взаимодействие и сътрудничество.

         Вестник „Земя“ бр.№186/29.09.2017 г.

         Интервюто взе: Теофан Германов

 


ДА УВАЖАВАМЕ РОДНАТА ИСТОРИЯ И ДА НЕ ГУБИМ ПАМЕТ

Интервю на Миглена Иванова с председателя на Отечествения съюз Симеон Симеонов пред вестник „Нова Зора”


Симеон Симеонов е председател на Отечествения съюз. Завършил е „Славянски филологии“ в СУ “Св. Климент Охридски“ и „Стопанско управление“ в УНСС в София. Като лидер на ОС инициира десетки патриотични събития и срещи по повод национални празници и годишнини. Едно от тях е честването на 70-години от създаването на ОС като правоприемник на Отечествения фронт. Симеон Симеонов е следовник на на патриотичната идея и на каузата да бъдем истински българи.

• Отечественият съюз застава зад левоцентристки коалиции

Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов бе преизбран от конгреса на сдружението на 7-ми септември т.г. Приети бяха програма и платформа за следващите четири години. В състава на Националния съвет влязоха нови лица, които категорично потвърдиха патриотичната линия на ОС и неговите задачи да следва пътя на демокрацията и възможностите на гражданските организации, което стана повод в. “Нова Зора” да се обърне към председателя на Отечествения съюз.

- Господин Симеонов, конгресът на ОС почете 70-годишния юбилей на революцията от 9 септември 1944 г. Приехте девиза „Различни, но всички заедно”. Силно послание, но и трудно осъществимо...

- Да, ние уважаваме родната си история и историческата памет. Затова и проф. Искра Баева подготви и изнесе слово по случай този наш юбилей. Това е важно за поколенията. На форума приехме платформа „Отечественият съюз днес”. През годините на промени у нас и досега ОС изгради своя обществен авторитет сред различни слоеве на българското общество, което даде тласък за развитето и на гражданското общество въз основа на няколко важни принципа. Един от тях е национално съгласие и единение, разум и разбирателство по общонационалните проблеми, върховенство и защита на индивидуалните права и свободи на хората. Политическият синоним на националното съгласие и разбирателство е широката равноправна коалиция на социално ангажирани и национално отговорни партии, патриотични граждански сдружения, съюзи и изявени личности. Изворът на националното обединение е патриотизмът, разбиран като любов и преданост към род и Родина, народностни добродетили, духовност и култура, национална гордост и самочувствие от собствения принос в развитието на европейската и световната цивилизации.

В нашата платформа залагаме на социалната чувствителност към ежедневните проблеми на хората от квартала, селището и общината. В днешно време не трябва да се премълчават факти като бедността, недоимъка, безработицата на стотици наши сънародници. Затова и ОС залага на инициативността на гражданите и техния контрол върху дейността на органите на местната власт. Не може да бъдем цивилизовано общество, ако нямаме работещи институции и личности, които да бдят за тяхното функциониране.

ОС се противопоставя и изсква от партиите у нас със средствата на закона да пресичат в зародиш корупцията, злоупотребата с власт и средства. Ние искаме наказателна отговорност от грабителите на страната ни. Ние не толерираме доносничеството и клеветническите кампании, които злепоставят България пред Европа и света.

Нашата цел е подобряване живота на българите в сферата на образованието, здравеопазването, икономиката, инфраструктурата, науката и културата. В реалната политика днес ОС застава зад създаването на нагласи и практическа реализация на леви и левоцентристки коалиции.

- На вашите конференции и форуми винаги има оживени дискусии, както и оригинални идейни предложения. И на този конгрес ли беше така?

- Имате право по отношение различните мнения по важни въпроси на страната. Представителите на ОС са будни личности, които не търпят неправдите и работят ежедневно за една по-демократична икономическа среда по места. ОС поддържа традиционно добри отношения с левицата и патриотичните партии и организации.

Всички сме единодушни, че чалгизацията през последните години прониква навсякъде и пречи на духовността в България. За това и нашата задача е да бдим за културата и приемствеността и да възпитаваме в родолюбие младите хора. На конгреса получихме поздравления от председателя на БСП Михаил Миков, от председателя на ЗС “Ал.Стамболийски“ Спас Панчев, от председателя на НД “Русофили“ Николай Малинов, от председателя на БАС Чавдар Стоименов, ген. Стоян Топалов – председател на СОСЗР, и от патриотични и родолюбиви организации.

На предстоящите избори ще подкрепим левицата и смятам в бъдеще да бъдем единни при определяне политиките на държавата ни. Особено ми е драго да ви информирам, че от години работим успешно по линията на запазване на националната идентичност и патриотизъм с „Нова Зора“, както и с военно-патриотични съюзи и организации. Благодаря на председателя на ПП „Нова Зора“ Минчо Минчев за неговата високо отговорна позиция за периода на 42-рото НС по отношение запазване на родната памет и историческите корени на връзките на България с Русия.

Конгресът на ОС избра нови ръководни органи, като 25 на сто от състава на НС е обновен.

- Споменахте Русия. ОС не крие отношението си отношението си към руската държава като важен и стратегически партньор за България...

- Членовете и симпатизантите на ОС следят обстановката в Украйна и смятат, че са поставени под заплаха основни граждански и човешки права на народа, гражданският мир, свободата и демокрацията. Загрижени сме и за тамошното българско малцинство и спазването на неговите права. Още през март т. г. НС на ОС изготви декларация, в която настоява българското правителство и държавни институции да отстояват, включително пред колективните органи и форуми на Европейския съюз и НАТО, намирането на мирно, политическо решение с дипломатически, а не с военни средства; бъдещето устройство и управление на Украйна следва да гарантират политическите, икономическите, културните и гражданските права на българското и другите национални малцинства; отказ от конфронтация и налагане на санкции спрямо Русия.

Националният съвет на Отечествения съюз изразява своята увереност и оптимизъм в скорошното приключване на конфликта и напрежението във и около Украйна и възстановяването на нормалния ритъм на живот.

Делегация на ОС бе на официално посещение през април в Русия – в градовете Казан и Москва, като целта на визитата бе запознаване с работата на Общоруския народен фронт (ОНФ) и установяване на делови връзки и сътрудничество между двете сродни организации. Бяхме и в република Татарстан – земята, на която се е родила и процъфтявала Волжка България. От срещите стана ясно, че можем да развиваме съвместно научно, културно, спортно и икономическо сътрудничество, както и туризъм.

Нещо повече. Ние подписахме споразумение с ОНФ на република Татарстан за взаимодействие и сътрудничество между двете организации и движения.

Отечественият съюз е за продължаване на сътрудничеството ни и братската дружба между българския и руския народ.

- От години подкрепяте идеята за организиране на граждански клубове по места, които се грижат и въздействат на политиката в съответните населени места. Добър опит ли е това от гледна точка на разнообразието в политическия ни спектър?

- Тези проекти имат значителен успех, защото активните граждани поемат сами ангажимента да се справят с местни проблеми. Целта е премахване на социалната несправедливост и поставянето на въпроси пред органите на местната власт.

Днес връзката между властта и народа е нарушена и трябва да се градят пътища, които да бъдат в полза на обществото. Ще бъдем коректив, ако трябва и опоненти. Планираме да стартира проект Клуб за гражданско разбирателство в столичния квартал „Слатина”.

 Интервю на Юлия Кулинска с председателя на Отечествения съюз Симеон Симеонов пред вестник „Дума”

(натиснете за голям размер)
 

Интервю на Тодор Коруев с председателя на Отечествения съюз Симеон Симеонов пред вестник „Земя”

Всички опити за нов ляв политически проект без БСП или върху нейния политически труп са обречени на неуспех, казва председателят на Отечествения съюз

 

- Г- н. Симеонов, след това представяне, което показва сериозен обществен опит, моля няколко думи за политическите процеси в България в годините  на прехода?

          България, както повечето източноевропейски страни,  изпита необходимостта да започне динамичен преход в края на 80- те години на миналия век. До тогава ние бяхме част от социалистическата политическа система, доминирана от СССР. Преходните процеси насочиха страната към нов политически и икономически модел, осъществяван от нов политически елит. Макар и всичко да преминаваше под знака на демокрацията и възстановяването на справедливостта, се стигна до едно силно разделяне и противопоставяне в обществото. Появиха се множество политически играчи. Обективните процеси на глобализацията, трудностите на прехода и перииодичните икономически кризи раждаха  спекулации. Често се стигаше до нарушаване на  поети ангажименти. Веднаж определили рамките на обществения договор и успели да привлекат вота на хората, впоследствие с идването си на власт, партиите или по- скоро техните ръководства, променяха произволно тези ангажименти. Други допуснаха дифузия на своите елити с тези от сивата  престъпна икономика. При управлението на някои правителства се наблюдаваше опасно заиграване с етническата и националистическа карта. Като резултат -  махалото на общественото доверие силно се колебаеше, отиваше от една крайност към друга твърде динамично. По този начин в обществото се нагнети огромно напрежение. Засилването на бедността, безработицата, липсата на алтернатива -  подлагат на огромен риск стабилността на държавата.
              На последното си общо събрание направихме отново обективен анализ на обществено-политическата обстановка в страната след последните избори и в условията на социално-икономическа криза.Разтревожени сме от обстановката и състоянието в условията на тотална власт на ГЕРБ. Икономическата криза в евроатлантическия свят е обективна реалност. В тези трудни условия не само за нас, но и за целия свят, България има неспособно управление, което не може да изработи адекватна политика,  която да минимализира ударите на кризата. Не остана прослойка, отрасъл, дейност, които да не са засегнати. Със закъснелите си движения правителството само тича около и след проблемите. За жалост, голяма част от действията на кабинета са прокризисни, а не антикризисни.

- Какъв е изходът от тази ситуация?

           - България неведнъж е изпадала в трудни положения. Историческият опит показва, че единствено възможният и правилен път за стопиране на кризата, излизане от нея, по-нататъшно модернизиране на държавата и просперитет на народа, е  обединяване усилията на максимално широки слоеве от обществото. Тук включвам политически партии, граждански формирования и изявени личности, които да впрегнат енергията си за национално съгласие.
За съжаление ни се налага обратното - еднопартиен, едноличен модел на управление. Като организация, носител на коалиционната идея в България, ОС има ясна позиция, че гражданското общество е възможно и започва тогава, когато приключи еднопартийната визия за общественото развитие. Еднопартийните монополи и техните еднолични квазиобразувания не водят до модерна консенсусна политика. Българската интелигенция, обществото като цяло, трябва да се отърси от инерцията и да даде отпор на всичко, което задълбочава кризата в държавата и прави невъзможен просперитета. Наистина е жалко, че тази неевропейска практика у нас се реализира от политическа сила с претенциозното име” Граждани за европейско развитие на България”.

- Има ли и каква е алтернативата на настоящото управление?

            - Колкото и настоящото управление да използва народнически похвати и да имитира, че е близко до хората, действията му, особено в социално-икономическата сфера, потвърждават неговия дясноцентристки характер. Алтернатива на подобно управление е единствено лявоцентристкото.
Отечественият съюз исторически принадлежи към лявото патриотично пространство. Според нас, политическият проект "Коалиция за България" е изчерпан. Той не работи в новите условия, поради което има необходимост от създаването на нов лявоцентристки патриотичен съюз. Време е той да стартира като гражданско движение за национално съгласие, изграждано върху разума, реализма и разбирателството. Този проект трябва да включва политически партии и равнопоставено с тях - граждански сдружения и организации, активни личности - носители на каузи и идеи. Политическият синоним на националното съгласие е коалицията, но до нея трябва да се стигне не със задкулисни котерийни съглашения, а по естествен начин.
Широката лявоцентристка коалиция трябва да започне отдолу като движение за обединение на всички здравомислещи, в името на стопирането на кризата, за да прерасне след това в реален управленски проект за просперитет на държавата и хората.
Подобен проект е невъзможен без БСП. Всички опити в тази посока извън нея или върху политическия й труп са обречени на неуспех. И дейците на БСП, обаче, трябва да се отърсят от партийното си високомерие, да увеличат социалната си чуваемост и да потърсят равнопоставено сътрудничество с други партии и граждански сдружения. Естествено е модернизираната и обновена БСП да бъде в центъра на подобен проект. Но не сама и самотна, нито единствена. Непосредствените цели са ясни – победа на предстоящите парламентарни избори.

- Ако вие лично виждате проблемите, какво правите като председател на ОС за да се променят нещата?

Отечественият съюз, който е правоприемник и продължител на най-добрите черти и прояви на Отечествения фронт и съществува повече от 70 години, е замислен, създаден и е работил като равнопоставена политическа коалиция на партии, обществени организации и съюзи и изявени личности в периода 1942-1948 г.г.Впоследствие, в годините на социално-икономически възход, но и на тоталитарната държава и  еднопартиен монопол на комунистическата партия върху властта, се превръща в най- масовата обществено- политическа организация.В нашите среди се утвърждаваха, доколкото това беше възможно, най-добрите черти на демокрацията по местоживеене, зараждаха се граждански инициативи и се осъществяваше гражданския контрол върху органите на властта ,особено на местната власт. В годините на прехода Отечественият съюз се отърси от казионната зависимост и успешно пое пътя на патриотично, социално ангажирано гражданско сдружение, един истински отечествен съюз на хората по местоживеене за гарантиране на тяхното основно право – правото на добро управление. Замисълът на основателите и стотиците хиляди дейци на ОФ-ОС през годините и до днес е да бъде постигнато съюзяване  в името на бъдещето на страната, общината, квартала, селото на хора от различни социални и политически среди. Оказа се, че този типично български проект е  работещ, а нашата мисия е да пренесем във времето идеята и опита за широката равнопоставена програмна колиция в името на възхода на Родината и за необходимостта от активно гражданско участие във формиране на решенията и контрола по тяхното изпълнение спрямо органите на властта.

- Но вие, като  гражданско сдружение, бяхте част от широкия формат на Коалиция за България, която, водена от БСП, също може да има вина за състоянието на страната ни?

ОС не е политическа партия, а гражданско сдружение и движение. Да не забравяме това. Под влияние на историческите си корени и масовите нагласи на нашите членове, ние възприехме позиция да подкрепим Коалиция за България.Отечественият съюз поема своята отговорност.Но нека бъдем честни докрай -  не политическите програми и идеи, а тяхното деформиране или неизпълнение доведе до грешките, до разочарования и отдръпване на хората. В това отношение ние не сме изменили ни най- малко на целите и платформата си. Имайте предвид, че при нас членуват хора от най- различни социални слоеве, с най- различни политически виждания. Масово представените обществени нагласи дават своето отражение и  върху нашето обществено поведение...

- Може ли по- конкретно...?

През тази година ние продължихме традицията да не отсъстваме от най-динамичните места. Делегация на ОС  посети Брюксел. Имахме възможността да се срещнем и обменим мисли и опит с евродепутати, с представители на Комитета на регионите, с функционери на Европейската комисия, посетихме и се запознахме с проблемите, по които работи Партията на европейските социалисти /ПЕС/. Имаме постоянно действаща аналитична група, която се занимава с изучаване на промените в обществено-политическата обстановка. Готвим се да отбележим тържествено 70-та годишнина на организацията, като за това сме привлекли водещи учени и общественици. Амбицирани сме да дадем възможност да се направи един нов прочит на историята и опита на Отечествения фронт   през годините

- Не мислите ли, че поуките от историята не вършат много работа днес

Напротив! Анализатори и експерти са обединяват около няколко основни неща като определящи за епохата в нашия ареал: разпад на традиционно дълго съществували държави и префасониране на геополитическата рамка;икономическа нестабилност като катализатор на политически процеси;разпад на традиционните за българското общество морал и ценности;тежка криза и недоверие в държавните и политически институции. Ето тук ни са нужни поуките от историята. И ние имаме самочуствието и силата от позициите на историческия си опит да настояваме за една нова форма на обществено-политическо съгласие, което да поеме отговорността за стабилизране на страната, за обединение на българските граждани без разлика на техните идейни, верски или други различия в името на запазване и осигуряване на проспериращо развитие на България . Ние сме доказали, че сме толерантна и плуралистична, най- дълго съществувала обществена организация, с  голям обществен принос.

Намирате ли съмишленици....?

Ежедневно пътуваме с моите колеги от ръководството по страната. На всяка среща, освен нашите активи, все по-масово става участието в дискусиите на представители на привидно стоящи в различните политически полюси субекти. Преобладават,  разбира се, представителите на партии и сдружения с леви и центристки нагласи. Важните за нас неща и изисквания към партньорите са само две: доказан патриотизъм и остра социална чувствителност. Заедно търсим нов път. И сме убедени, че заедно по- лесно ще го намерим.

В това търсене не рискувате ли да измените на досегашните си партньори? Традиционно ви свързват с БСП. Как гледате на някои нови проекти?

В политиката и в бизнеса хората се събират не по любов,а по интереси. Определящото в партньорството е желанието и волята да се направи нещо значимо. Ние сме направили критичните си бележки към нашите партньори и те се възприемат с нужното внимание. Оценени са като обективни, което ни кара да смятаме, че  в това пространство има място за диалог. Разбира се, ние съзнаваме, че в БСП и в голямата коалиция има някои конфликти, които чакат трайно разрешаване. Що се отнася до новите  проекти !Претенциите с наближаването на изборите през 2013 г. ще се увеличават и ние не възнамеряваме да оспорваме това право никому. Наблюдаваме с интерес и сме отворени за диалог.

А виждате ли вие лично нова възможност за  вас и ОС в тази ситуация?

Не считам въпроса ви за коректен. Ако виждам нещо в лично качество, то няма да бъде добре да го огласявам пред обществото, защото едва ли е толкова интересно за хората. Аз съм само председател на една организация, която временно ме е избрала на този пост. Същевременно нашите колективни органи имат разбирането, че ние трябва да заявим открито готовност да участваме активно в избори 2013 с гражданската си платформа . Увереност за това ни дават проучените масови оценки и нагласи. Тези избори ще бъдат решаващи за бъдещето на Родината. Нашето поле за действие е местоживеенето.Ние  считаме, че имаме кадрови ресурс и структури да вземем не само участие, но и да постигнем успех.

Какво ще пожелаете в заключение на нашите читатели

Да съхраним вярата си в доброто бъдеще на Отечеството,  в правотата на идеите си и да се присъединим към девиза на обединена Европа: ”Различни, но всички заедно”, като извикаме мощно: ”Да живее България!”

 


 

Интервю на Тодор Коруев с председателя на Отечествения съюз Симеон Симеонов пред вестник „ДУМА”

 

Тодор Коруев /Т.К.: Г-н Симеонов, като начало бихте ли разтълкували девиза: “С любов към България, национално разбирателство и единение.”

Симеон Симеонов /С.С./:  Този девиз е част от логото за 70-та годишнина от създаването на Отчествения фронт /ОФ/ и неговия правоприемник и продължител Отечествения съюз /ОС/. Чрез него ние считаме,че изразяваме основната същност и послание, които ОФ/ОС излъчва през всичките години на своето съществувание , независимо от своите организационно-политически превъплащения или особеностите на историческата епоха,в която функционира.
Отечественият фронт още от своето зачатие преди 70 години като равнопоставена политическа коалиция носи голямата идея за обединението на политическите и обществени сили и гражданската енергия в името на постигането на високи цели и задачи от национален или местен характер.Пътят до обединението минава през разбирателството по основни общограждански проблеми.Именно това разбирателство прокарва пътеката на националното съгласие и единение.В своето историческо развитие и като масова обществена организация в годините на социалистическото строителство ,и днес като самостоятелно гражданско патриотично сдружение , Отечественият фронт/съюз винаги е съхранявал своята характеристика на народно движение и съюз на гражданите. Извечният извор на национално съгласие е патриотизмът! Същностна черта на нашата организация и движение винаги е бил просветеният патриотизъм          Утвърждаването на патриотизма, разбиран като любов и преданост към Род, Роден край и Родина, като съхранение и развитие на българската идентичност, народностни добродетели, духовност и култура, като национална гордост и самочувствие от собствения принос в развитието на европейската и световна цивилизации, като закрила и подкрепа в условията на глобална икономическа криза с пазарни средства на българския национален капитал и особено на средния и дребен бизнес е без алтернатива. Същевременно енергично се противопоставяме на всякакви прояви на шовинизъм, национален нихилизъм и сепаратизъм, на дискриминация по полов, етнически, верски, културно-образователен и социален признак.

Т.К.: Кой е звездният час за Отечествения фронт/съюз?

С.С.: Както вече отбелязах по-горе ОФ/ОС като уникален български политически проект и обществен феномен преживява,еволюирайки, три ясно детерминирани във времето и много различни по съдържание исторически епохи ,адаптирайки успешно организационна-политическата си същност и форма на съществуване към предизвикателствата на времето.Това са:

 • годините на антифашистката съпротива и  успешното /спасително за България с акта от 09.09.1944 г./ откачване на страната от катафалката на хитлеристка Германия с последвал достоен принос на българската армия за нейния разгром във ІІ-та световна война, с предприетите решителни действия за реформиране и възстановяване на страната от военните разрушения и поражения, включително сключването на достоен мирен договор на Парижката конференция;
 • установяването на държавния социализъм и неговият крах след продължителен период на бурно строителство и социално-икономическо и културно развитие и подем;
 • реставрацията на капитализма и възстановяването на политическия плурализъм и демокрацията,  присъединяването на България към нови геополитически и икономически съюзи: НАТО и Европейския съюз и борбата за демократично развитие, модернизация и просперитет на Родината.

Във всеки период има „звездни мигове”.
Такива са през първия период 1942 – 1947 г.г. – времето на равнопоставената политическа коалиция - завземането на властта на 09.09.1944 г., референдумът и обяваването на България за „народна република „ на 15.09.1946 г. и подписването на Парижкия мирен договор от правителството на ОФ на 10.02.1947 г. През втория период – времето на масовата обществено-политическа организация - от особена важност са решенията на ІV конгрес от 11-12 февруари 1957 г. , които възстановяват самостоятелната роля на ОФ след опитите да бъде ликвидиран и превърнат в придатък на местната власт – народните съвети, организираният от ОФ референдум на 16.05.1971 г за приемане на новата конституция и много инициативи,свързани със защита и закрила на семейството, на децата,на възрастните хора.В новото време  - на гражданското патриотично сдружение – с особена важност са решенията на ХІ извънреден конгрес от 30-31.03.1990 г. преименувал организацията и утвърдил нова програма и същност, изборите за ВНС и същественото участие на председателя Гиньо Ганев в неговата работа и приемането на новата Конституция.Но все пак искам да вярвам,че звездният час на Отечествения съюз тепърва предстои.

Т.К.: С какво могат да се гордеят днес наследниците на Отечествения фронт? А от какво се срамуват?

С.С: Ще ви отговоря в обратен ред на зададения от Вас въпрос. Ние, днешните дейци на Отечествения съюз, не се срамуваме от нищо в дейността на ОФ/ОС и не се разграничаваме от никой.Това, разбира се, не означава ,че приемаме всичко безкритично, че заставаме зад евентуални безпринципни действия на отделни дейци и ръководители.
Важното за нас е, и с това се гордеем , че ОФ/ОС е една истинска народна организация, която се стреми да бъде полезна за хората и винаги е отстоявала честно и последователно техните интереси. Това произтича и от факта, че социалната база на членовете и актива винаги е била широко отворена за обществено-активни хора,че не кариеризма и себеустройването, не стремежа към власт  и забогатяване, а истинската потребност за обществена изява и народополезна дейност са водещите мотиви в поведението та отечественофронтовците.Не е без значение и господствуваща при нас атмосфера на търпимост и толератност към другото, по-различното мнение.
Ще дам един пример,широко познат от историята – отношението към датата 09.09.1944 г. Според мен съвсем погрешно именно тази дата става причина и обект на много спорове и различни тълкувания,които продължават да разделят нацията.Защо считам така? Защото актът на Девети септември 1944 г. е исторически предопределен от настъплението на Червената армия на Балканите и в България,политически обусловлен е от неспособността на политическите партии по онова време извън ОФ да предложат реалистичен и полезен ход за държавата и спасителен за България, защото действително и на дело откъсва страната от катафалката на хитлеристка Германия и присъединява Родината към  съединените сили на обединените демократични народи и държави.Това е поводът за нашата гордост.Съвсем друга тема е какво и как се е случвало преди и след Девети септември 1944 година,Тук сигурно има място за спорове,научни изследвания и оценки.Между впрочем с новата двутомна история,която излиза тези дни,ние и авторският колектив се опитваме да дадем нов обективен прочит на редица факти и събития.

Т.К.: След 1948 г. ОФ бе трансформирана в масова обществена организация. Как оценявате нейната роля в онова общество, което днес наричаме тоталитарно? В кои  граждански инициативи и движения на ОФ виждате кълнове на гражданското общество?

С.С.:  В годините на материален и духовен подем, но и на еднопартийна тоталитарна власт, Отечественият фронт се превърна в най-масова обществено-политическа организация. Тя работеше за едно реално народовластие и въведе в живота на държавата и на обществото, доколкото това бе възможно в тогавашните реалности, моралните норми на демокрацията, живееше с ежедневните проблеми на хората от градовете и селата и ратуваше за тяхното решаване чрез пробуждане и развитие на гражданската активност, обществена дискусия и диалог в условията на свръхцентрализираната власт. Тук в онези години поникнаха кълновете на граждански инициативи, неформални структури и движения за защита на околната среда, изучаването на местни традиции и фолклор, защитата на потребителите, борбата с тютюнопушенето и много други и в този смисъл ОФ се превърна в предтеча на гражданското общество в България. Не случайно веднага след 10.11.1989 г. с активната роля и подкрепа на Отечствения съюз се отделиха и заживяваха свой самостоятелен живот  такива граждански сдружения като:Съюз на народните читалища, Демократичен съюз на жените, Български генеаложки дружества „Родознание”, Общонародният комитет „Васил Левски”, Съюза за защита на  потребителите и много други.

Т.К.: Какво е новото, заложено в Отечествения съюз, който не се отказва и от правото и отговорността да е продължител на Отечествения фронт?

С.С.: Няколко поне са новите неща и те са отовор на предизвикателството на новото време. В първите дни на демократичните промени организацията ни отхвърли тоталитарните елементи в своето поведение, казионната си зависимост от еднопартийния монопол, трансформира се в един истински Отечествен съюз – действен фактор на мирния преход към демократично общество с политически плурализъм, равнопоставеност на гражданите пред закона и върховенство на конституционализма, републиканизма и парламентарното управление.Основен, същностен белег в дейността ни стана социалната чувствителност към ежедневните проблеми на хората от квартала, селището и общината, защита на техните конституционни права и свободи, осигуряване на възможност да се трудят, да имат гарантиран достъп до медицинската помощ, образованието и културата, закрила на децата и майките, подпомагане на социално слабите и осигуряване на  достойни старини на всички български граждани. В условията на финансово-икономическа криза не може и не трябва да се премълчава тревогата за социалната драма и недоимък в живота на стотици хиляди български граждани. Нужно е съгласие за приемане на консенсусна национална стратегия и реализирането на ефективни политики за добруването на всички. Това не е по силите днес на натрапваната от ГЕРБ еднопартийна визия за развиетието на Отечеството.
Мисията на Отечественият съюз днес се свежда до реализацията на две стратегически цели: съхраняване и пренасяне във времето на коалиционната идея,възпитаване на коалиционна култура и нагласа в обществото и политическите субекти и постигането на зряло гражданско общество чрез активно  участие на гражданите в управлението и контрола върху дейността на органите на властта.
            Територията на Отечествения съюз е местоживеенето и гражданската взискателност към работата на органите на местната власт и местното самоуправление. Доказали вече своята ефективност  са изгражданите в регионите по наша инициатива местни /квартални,селски,районни и т.н./ обществени съвети като партньори , коректив и опонент на кметовете и общинските съвети.

Т.К.: Вашата оценка за състоянието на страната и пътищата за нейното развитие?

С.С.:   Днес скъпото ни Отечество и българското общество са в тежка криза. Нейните измерения, за съжаление, не са само финансово-икономически, но и социални,демографски,морални  и други. Бедността и липсата на житейска перспектива депресира и травмира психически огромни социални групи, прогонва от Родината стотици хиляди младежи и икономически активни хора. Престъпността и корупцията, откритото покровителствуване от властта на монополистите и „сивата” икономика, административният натиск и рекет демотивират активното население. Арогантното самодоволство и некадърност на еднопартийното и в голяма степен еднолично управление на ГЕРБ да предложи адекватна програма за преодоляване на кризата създават тягостното чувство, че българската държава представлява „спрял влак”, лашнат в някакъв „глух” европейски коловоз.В тази обстановка, така както през далечната 1942 година и през други кризисни за нацията години след това, Отечественият съюз, като последователен носител и защитник на идеите на гражданското общество, на патриотичните устои на държавата и социалната защита на хората ,предложи от върховния си форум през 2011 година на своите партньори – политически партии, граждански сдружения и съюзи, а на българските граждани чрез обнародваното на 17 юли 2012 година - нарочно Обръщение, във времето на глобална криза и промени в света да застанат под трицветния флаг на България и да се обединят в мощно национално движение и съюз за извеждане на страната от кризата и осигуряване на нейната модернизация и просперитет. Нашето разбиране е, че нито една политическа партия сама не може да изведе страната от кризата. Днес България се нуждае от нов лявоцентристки политически проект като алтернатива на некадърното дясноцентристко управление на ГЕРБ. До него следва да се стигне естествено, чрез консолидация и единодействие на политическите партии и гражданските структури, които се определят като принадлежащи към тази част на политическото пространство .В основата и центъра на този проект следва да застане Българската социалистическа партия. Президентските и  кметските избори през 2011 година показаха в много общини и населени места, че този подход води до успешни резултати. Предстоят много важни парламентарни избори през 2013 година. Нужно е политическата мъдрост да надделее над идеологическите и личните пристрастия и амбиции.
Вярвам в доброто бъдеще на Родината!

20.10.2012 г.

 


 

Интервю за вестник „Жарава” по повод 70-та годишнина на Отечествен Фронт - Съюз

 

„ЖАРАВА“: Г-н Симеонов,Отечественият съюз днес се явява наследник и правоприемник на най-добрите черти и изяви на Отечествения фронт. Къде са корените на идеята за единните и народните фронтове,от която се ражда и ОФ?

СИМЕОН СИМЕОНОВ : През настоящата година отбелязваме в цялата страна 70-та годишнина от създаването на Отечествения фронт и неговия правоприемник и продължител Отечественият съюз.Става въпрос за един жив обществено-политически феномен,който ,еволюирайки,успешно преминава изпитанията на три строго детерминирани във времето и различни по съдържание исторически периоди:

 • Антифашистката съпротива по времето на Втората световна борба и спасителното  за България с акта от 09.09.1944 година откачване на страната от катафалката на Третия райх,участието в заключителната фаза на войната и възстановяването и реформирането на държавата в първите следвоенни години на народната демокрация;
 • Установяването на държавния социализъм и неговия крах в края на 80-те години на 20 век след бурния подем и социално-икономическо и културно развитие в продължение на почти 40 години;
 • Възстановяването на политическия плурализъм и реставрацията на капитализма,присъединяването на България към нови геополитически и икономически съюзи като НАТО и Европейския съюз и борбата за демокрация и просперитет  на родината.

Във всичките тези години ОФ/ОС очевидно играе обществено-необходима,позитивна роля и последователно олицетворява голямата гражданска и политическа идея за национално съгласие,единение и обединение на силите за постигането на големи,значими цели и решаването на задачи от национален или местен характер.
                 Началото на Отечествения фронт е в огласената на 17 юли 1942 година по нелегалната радиостанция „Христо Ботев“ Програма на ОФ,разработена в Москва от Георги Димитров и Задграничното бюро на БРП /к/.Основната политическа идея е обединението на антифашистка основа на всички прогресивни,патриотични сили по онова време.Тази идея ,разбира се, има своите корени в разработките на Георги Димитров и решенията на Седмия конгрес на Коминтерна от 1935 година.В края на 30-те години на 20 век изграждането на народни фронтове от типа на този на Леон Блум във Франция става все по-наложителна и популярна като отпор на настъплението на фашизма.В България през 1938 година, с участието предимно на леви земеделци и комунисти,в навечерието на изборите,също е създаден народен фронт,който,обаче,не просъществува дълго поради обърканата позиция на комунистите след сключването на пакта Рибентроп – Молотов през 1939 година и нападението на Полша.
В името на историческата истина трябва да кажем,че на българска почва идеята за единния фронт откриваме най-напред в статии на Димитър Благоев –Дядото от времето на Войнишкото въстание и края на Първата световна война. Младият Георги Димитров подема темата в няколко последователни статии в „Работнически вестник“ през 1923 година след Деветоюнския преврат и около Септемврийското въстание.Истинското развитие на идеята е постигната,както вече отбелязах,в доклада и решенията на Седмия конгрес на Коминтерна.

„ЖАРАВА“: Очевидно Отечественият фронт се създава в годините на войната по един общ антифашистки модел с конкретни български измерения.Какво го превръща в уникален,чисто български политически проект?

СИМЕОН СИМЕОНОВ:  Действително още в апела за сплотяване на всички патриотични сили в „могъщ отечествен фронт“ срещу фашизма виждаме общата,фундаменталната идея на Коминтерна.Всичко,обаче,което сеслучва по-нататък в историята носи белезите на българска уникалност.Тя се свежда до няколко основни черти като:

 • Създадената политическа коалиция включва в себе си освен леви и центристки политичски партии като БРП /к/,БЗНС „Пладне“,БСДП /о./ и „Звено“,също и патриотични граждански сдружения и съюзи като народни читалища,кооперации,женски движения и т.н. и отделни изявени личности,носители на политически и граждански каузи.Съществена черта на тази програмна коалиция е нейният равнопоставен характер независимо от всепризнатия факт,че най-масовото и жертвено участие в антифашистката съпротива е на комунистите;
 • Адаптивност към новите реалности през различните исторически периоди,запазвайки основната идея за единението, чрез развитие и трансформация на формата на изява: от равнопоставена политическа коалиция през масова обществено-политическа организация до патриотично гражданско сдружение;
 • Безусловно съхранение на народностния  характер,независимо от политико-организоционните превъплащения във времето,запазвайки качествата си на автентично народно движение и съюз на гражданите.

Считам,че именно тук се крие причината за дълголетието на Отечествения фронт/съюз и неговата уникалност като типичен български политически проект.

„ЖАРАВА“:  Кои са основните черти и принципи, върху които Отечесвеният съюз формира участието си в обществнено-политическия живот днес?

СИМЕОН СИМЕОНОВ: Дейността на гражданското патриотично сдружение „Отечествен съюз“,като част от гражданското общество в България,гради своя авторитет и развива народополезна дейност на основата на следните принципи и начала:
- Национално съгласие, единение и разбирателство по основните общограждански и общонационални проблеми, върховенство и защита на националните интереси и строго зачитане на индивидуалните права и основните свободи на хората;
-     Последователен,  просветен патриотизъм.Извечният извор на национално съгласие е патриотизмът! Утвърждаването на патриотизма, разбиран като любов и преданост към Род, Роден край и Родина, като съхранение и развитие на българската идентичност, народностни добродетели, духовност и култура, като национална гордост и самочувствие от собствения принос в развитието на европейската и световна цивилизации, като закрила и подкрепа в условията на глобална икономическа криза с пазарни средства на българския национален капитал и особено на средния и дребен бизнес е без алтернатива. Същевременно енергично се противопоставяме на всякакви прояви на шовинизъм, национален нихилизъм и сепаратизъм, на дискриминация по полов, етнически, верски, културно-образователен и социален признак;
- Социална чувствителност към ежедневните проблеми на хората от квартала, селището и общината, защита на техните конституционни права и свободи, осигуряване на възможност да се трудят, да имат гарантиран достъп до медицинската помощ, образованието и културата, закрила на децата и майките, подпомагане на социално слабите и осигуряване на  достойни старини на всички български граждани. В условията на финансово-икономическа криза не може и не трябва да се премълчава тревогата за социалната драма и недоимък в живота на стотици хиляди български граждани. Нужно е съгласие за приемане на консенсусна национална стратегия и реализирането на ефективни политики за добруването на всички. Това не е по силите днес на натрапваната от ГЕРБ еднопартийна визия за развиетието на Отечеството.
Мисията на Отечественият съюз днес се свежда до реализацията на две стратегически цели:

 • Съхраняване и пренасяне във времето на коалиционната идея,възпитаване на коалиционна култура и нагласа в обществото и политическите субекти. Ние сме водени от разбирането, че борбата с кризите и осъществяването на големи цели и задачи не е по силите на една партия, а трябва да става с усилията и таланта на повече и различни хора, че управлението е толкава по-силно и по-ефективно, колкото е по-широка неговата обществена подкрепа. Политическият синоним на националното съгласие и разбирателство е широката равноправна коалиция на социално ангажирани и национално отговорни партии, патриотични граждански сдружения, съюзи и изявени личности .Става дума за коалиция с програмен характер и в името на значима национална цел – коалиция от типа на ОФ в годините на ІІ-та световна война и първите следвоенни години. Именно това е специфичният български исторически опит. Разковничето на успеха е в истинската равнопоставеност, с  ясно очертани отговорности и права на всички участници в коалицията и пълна мобилизация на  индивидуалния потенциал в общото програмно усилие;
 •  Постигане на зряло гражданско общество чрез активно  участие на гражданите в управлението и контрола върху дейността на органите на властта.Територията на Отечествения съюз е местоживеенето и гражданската взискателност към работата на органите на местната власт и местното самоуправление. Доказали вече своята ефективност  са изгражданите в регионите по наша инициатива местни /квартални,селски,районни и т.н./ обществени съвети като партньори , коректив и опонент на кметовете и общинските съвети.

„ЖАРАВА“: Днес българският народ живее в тежко време.Какви са актуалните послания на Отечествения съюз?

СИМЕОН СИМЕОНОВ:  Днес скъпото ни Отечество и българското общество са в тежка криза. Нейните измерения, за съжаление, не са само финансово-икономически, но и социални,демографски,морални  и други. Бедността и липсата на житейска перспектива депресира и травмира психически огромни социални групи, прогонва от Родината стотици хиляди младежи и икономически активни хора. Престъпността и корупцията, откритото покровителствуване от властта на монополистите и „сивата” икономика, административният натиск и рекет демотивират активното население. Арогантното самодоволство и некадърност на еднопартийното и в голяма степен еднолично управление на ГЕРБ да предложи адекватна програма за преодоляване на кризата създават тягостното чувство, че българската държава представлява „спрял влак”, лашнат в някакъв „глух” европейски коловоз.В тази обстановка, така както през далечната 1942 година и през други кризисни за нацията години след това, Отечественият съюз, като последователен носител и защитник на идеите на гражданското общество, на патриотичните устои на държавата и социалната защита на хората ,предложи от върховния си форум през 2011 година на своите партньори – политически партии, граждански сдружения и съюзи, а на българските граждани чрез обнародваното на 17 юли 2012 година -нарочно Обръщение, във времето на глобална криза и промени в света да застанат под трицветния флаг на България и да се обединят в мощно национално движение и съюз за извеждане на страната от кризата и осигуряване на нейната модернизация и просперитет. Нашето разбиране е, че нито една политическа партия сама не може /а и не бива/ да изведе страната от кризата. Днес България се нуждае от нов лявоцентристки политически проект като алтернатива на некадърното дясноцентристко управление на ГЕРБ. До него следва да се стигне естествено, чрез консолидация и единодействие на политическите партии и гражданските структури, които се определят като принадлежащи към тази част на политическото пространство .В основата и центъра на този проект следва да застане Българската социалистическа партия. Президентските и  кметските избори през 2011 година показаха в много общини и населени места, че този подход води до успешни резултати. Предстоят много важни парламентарни избори през 2013 година. Нужно е политическата мъдрост да надделее над идеологическите и личните пристрастия и амбиции. Отечественият съюз е готов да участва в новия проект за спасение на Родината.

15.10.2012 г.


 

СИМЕОН СИМЕОНОВ: Вече седем десетилетия работим за национално съгласие и разбирателство

Интервю на Спирдон Спирдонов, в. „Българско войнство”


През тази година Отечественият съюз отбелязва 70-годишнина от създаването на Отечествения фронт. Това е поводът да разговаряме с неговия председател Симеон Симеонов. Отечественият съюз е правоприемник на идеите и на най-добрите изяви и черти от практиката на Отечествения фронт.
Роден през 1942г. като равноправна коалиция на сили и среди, отхвърлили противонародната политика на едноличния монархически режим и обвързаността на страната към катафалката на Третия райх, Отечественият фронт доведе до победата и присъединяването на България към  съединените антифашистки сили на обединените народи.

 • Г-н председател, имате сериозна програма за отбелязване на 70-годишнина от създаването на Отечествения фронт, чийто наследник и правоприемник е Отечественият съюз. Какво очаквате да постигнете с нейното реализиране?
 • Тази годишнина ни дава възможност да направим необходимото за реабилитиране в публичното съзнание на историческата истина за антифашистката съпротива и борба в България в годините на Втората световна война, осъществена след историческата дата 17 юли 1942 г. и в последващите години чрез учредяването и дейността на равнопоставената политическа коалиция Отечествен Фронт /ОФ/ с участието на БРП /комунисти/, леви земеделци,социалдемократи,патриотични офицери-звенари и други центристки политически партии, патриотични граждански съюзи и движения и отделни прогресивни личности. Тази борба заедно с героичното участие на българската армия във войната срещу фашистка Германия в състава на Трети украински фронт по бойните полета на Югославия,Унгария и Австрия,с цената на повече от 30 хиляди жертви, доведе до  спасяването на страната от разгром във войната, до предотвратяването на трета национална катастрофа и приобщаването ни към съединените демократични народи и държави.Подписаният през м.февруари 1947 г. от правителството на ОФ Парижки мирен договор съхрани достойнството и териториалната цялост на България и отвори пътя към равноправно членство в Обединените нации.
  Разбира се, ролята на нашата организация не се изчерпва само с годините на войната. В този смисъл ние сме подготвили така програмата за честванията, че да окажем почит и уважение и към плодотворната и безкористна дейност в годините на бурното социално –икономическо развитие и социалистическо строителство след войната на  хилядите активисти и дейци на организацията, съхранили в условията на еднопартийна тоталитарна политическа система голяма част от патриотичните демократични традиции и положили в много области наченките на гражданското общество в България.

 • Каква е ролята днес на Отечествения съюз?
 • След демократичните преобразувания ние работим за постигането на национално съгласие и разбирателство по основните въпроси на прехода ,за запазването на гражданския  и етнически мир, за възстановяване на политическия плурализъм и демократичните традиции, за реабилитиране на идеята за широките програмни политически коалиции в името на големи национални цели ,за разширяване и утвърждаване на гражданското участие и контрол в обществените процеси и управлението на общините и държавата. 

 • Кои са основните моменти в програмата за честванията?
 • С цел разширяване на социалната база вече е учреден, с участието на политически лидери, общественици и видни интелектуалци, Национален инициативен комитет. Негов председател е  Гиньо Ганев. По места - в областните центрове, също се сформират от общественици и политици комитети за организиране и провеждане на честванията. Програмата включва широк набор от научни и културни граждански прояви  и инициативи,които ще се провеждат през цялата втора половина на годината. Научен екип с ръководител проф.Искра Баева работи за написването на двутомен исторически очерк за Отечествения фронт и неговия правоприемник –Отечествения съюз. Планирали сме в университетските центрове през есента да се проведат регионални „кръгли маси“ и семинари на тема: „Отечественият фронт– съюз - история, еволюция, съвременност” и други форми на научно-изследователска и събирателска дейност.Подготвят се фото- и художествени изложби. Под редакцията на Тодор Коруев се работи специален юбилеен брой на в.“Отечствен фронт“.  Във връзка с юбилея ,за награждаване на ветерани и изявени дейци ,изработваме почетен знак , юбилеен медал – плакет с грамота и други отличия. Кулминацията на честванията ще бъде Тържественото събрание-концерт, предвидено за  20 октомври 2012 в град София.

 • Включвате ли в честването военно-патриотичните организации?
 • Разбира се. Отечественият съюз има споразумения за съвместна военно-родолюбива дейност със СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Техните председатели са в състава на Националния инициативен комитет за честванията. По същия начин работим и в общините. Много от членовете на тези съюзи са и наши членове. Голяма част от тях имат  принос за развитието на Отечествения фронт и по-късно на Отечествения съюз.  Искам да използвам вестник „Българско войнство”, за да им благодаря за тяхната безкористна дейност за благото на родината ни. Специално искам да се обърна с думи на признание и към тези членове на военно-патриотичните съюзи – генерали , офицери и сержанти, които днес са на преклонна възраст, но преди 70 години изпълниха гражданския си патриотичен дълг като се включиха в антифашистката борба, а по-късно се отзоваха на повика на правителството на Отечествения фронт и за участие във Втората световна война – война, която те съвсем основателно наричат Отечествена. Надявам се да видим много от тях на нашите юбилейни чествания в столицата и страната, лично да им благодарим и да ги удостоим с награди. Те заслужават това уважение.

           По случай 70-годишнината от създаването на ОФ-ОС ,100-годишнината от Балканските войни и 100-годишнината от величавата победа на българската войска в Одринска епопея,ние каним българските воини,членовете на военнопатриотичните съюзи и техните семейства,всички български патриоти да се включат в обявената от нас национална дарителска акция за набиране на средства за отливането и поставяне на нарочна църковна камбана в българската православна църква „Св.св.Константин и Елена „ в град Одрин.


Родината заслужава нашето усилие.
Да живее България!

 
 

И   Н   Т    Е   Р   В    Ю

По случай  130-та годишнина от рождението на Георги ДимитровВ.“ЖАРАВА“:Г-н Симеонов,в навечерието сме на 70-та годишнина от създаването на ОФ в България.Кога за първи път се ражда идеята за единението на прогресивните обществени сили в борбата срещу фашизма?

СИМЕОН СИМЕОНОВ: Идеята за единението на прогресивните сили се ражда и развива успоредно със зараждането и разпространението на фашизма в Европа и света – най-напред в Италия ,а след това в Германия и други страни.Благоприятна почва за неговото възникване и утвърждаване са заложените несправедливости и противоречия в мирните договори след Първата световна война и най-вече в опустошителното въздействие на световната финансово-икономическа криза от края на двайсетте и началото на 30-те години на ХХ век.Изострянето до краен предел на противоречията между капиталистическите държави,а така също и вътре в тях между едрия капитал и широките народни слоеве – засегнатите най-тежко от кризата работници,селяни,занятчии,народна интелегенция и т.н.,води до необходимостта от формирането както на междудържавни военно-политически съюзи и блокове,така и до класови и съсловни съюзи на потиснатите народни маси във вътрешен и в международен план.
         Като главен идеолог и теоретик на единението на прогресивните сили през 30-те години на 20 век в световен мащаб се оформя големият български революционер и признат ръководител на международното работническо и комунистическо движение Георги Димитров.Известни са неговите разработки за Единния фронт пред Седмия конгрес на Коминтерна през 1935 г. – въоръжили с теория и практически указания трудовите хора и техните партийни и професионални обществени организации в борбата им срещу най-уродливата форма на империализма – фашизма.Самата идея за единството и народния фронт  Георги Димитров развива още през 1922 г. в две последователни  статии,публикувани в „Работнически вестник“ – идея,която можем да открием още в трудовете на Димитър Благоев от времето на Първата световна война.
         Единството на прогресивните сили в България извървява труден и противоречив исторически път – започвайки от формирането на работническо-селско единство в дните на Септемврийското въстание от 1923 г. и годините на терор  след него , минавайки през народния фронт от втората половина на 30-те години – силно затормозен от непоследователната и объркана позиция на БКП след сключването на Пакта за ненападение между Съветския съюз и фашистка Германия от 1939 г. и стигайки до идеята и практиката на Отечествения фронт от 1942 година – най-успешната българска равнопоставена политическа коалиция на антифашистки, патриотични и социално ангажирани политически партии,обществени организации и изявени личности.Обявената от Георги Димитров по радиостанция „Христо Ботев“ от Москва на 17 юли 1942 г. Програма на ОФ и разгърналата се в следващите месеци и години в условия на нелегалност  огромна организационно-политическа работа и мащабна антифашистка борба, при условията на победоносния поход на Червената армия в България и на Балканите,водят до спасителния за страната от Трета национална катастрофа акт от Девети септември 1944 година.Победата на Девети септември изтръгна България от лапите на фашизма и хитлеристка Германия и създаде условия в първите години след него за пълната реализация на коалиционната идея и единението на прогресивните сили чрез установяването на народната демокрация,за развитието на България по свой специфичен път.Активен участник и ръководител на тези процеси през цялото време от емиграция и в страната като министър-председател на Третото ОФ правителство от 1946 г. е Георги Димитров.

В.“ЖАРАВА“: Днес идеите на Георги Димитров в контекста на политическия,социалния,националния и духовен живот в Европа и света са изключително актуални. Коя е причината за тяхното неугасващо значение?

СИМЕОН СИМЕОНОВ: Със съжаление трябва да констатирам, че в доста отношения обстановката в Европа и света през днешния ден напомня обстановката от трийсетте години на ХХ век.Краят на „студената война“ и установения след него нов политически ред не реши редица въпроси от национален и регионален характер.Настъпилата реставрация на отхвърлени от времето порядки и противоречия в страните от югоизточна Европа и други точки на света създаде условия за нови конфликти и сблъсъци.Процесите на глобализация изостриха социалната чувствителността на „губещите“ от новия финансово-икономически ред, разкриха хищническия характер на капитализма.Дълбоката финансова криза в САЩ и Европейския съюз заплашва да срине цялата световна икономическа система.В същото време напрежението и локалните военни конфликти на религиозна и етническа основа в много точки на света и на Балканите са факт, а призваните да слагат ред в световните дела институции се все по-неефективни.Чрез възможностите на съвременните комуникации и нови технологии – интернет и социалните мрежи – информацията за събитията се разпространява мигновенно по целия свят,а хората получиха възможност да се организират за съпротива и борба по един нов и много бърз начин.Човешката и гражданската солидарност,единението и коалиционното взаимодействие на прогресивните политически партии и структурите на гражданското общество в името на защитата на основните права и интереси на хората,ни връщат днес ,с цялата им актуалност в новите условия,  към идеите на Георги Димитров за един истински отечествен фронт-съюз.Дано лидерите на левите и левоцентристки партии и организации в България и Европа час по-скоро осъзнаят тази необходимост.

В.“ЖАРАВА“: България преживява,може би, своето най-драматично време,въпреки демократичните промени у нас.За част от обществото ни Георги Димитров отново е символ на единението,но дали всички в Родината ни усещат неговите послания към нас – съвременниците,или...?

СИМЕОН СИМЕОНОВ: Ходът на историческите събития в България през последните двайсет и няколко години следва логиката на процесите в Европа и света, но в същото време има сериозна своя специфика.Резултатите от края на „студената война“ имат конкретни измерения в  нашата страна.Реставрацията на уж загърбени в историята икономически и политически нрави и техните субекти-носители като наследници и правоприемници на бивши партии и организации,подкрепяни от съответни външнополитически фактори,разбиха националното,етническото и социално-икономическо единство на народа,възстановиха стари и създадоха нови противоречия и условия за противопоставяне.Възобновиха са редица признаци на незатихващата вече 80 години гражданска война в България.Същевременно възстановяването на плуралистичната политическа система,демокрацията и свободата на словото създадоха условия за по-пълното и вярно изясняване на факти,събития и личности от близката ни история.И ето тук ние трябва да бъдем особено чувствителни – да не позволим да бъде деформирана истината.Личността и идеите на Георги Димитров попаднаха във водовъртежа на страстите на времето. Безспорна е неговата роля като водач на българското и международното работническо и комунистическо движение,като герой от Лайпциг 1933 г.,нанесъл тежък удар на фашизма, като автор и практик на концепцията за ОФ и народната демокрация като специфичен път за развитието на България .Същевремнно неговото име се свързва с налаганата под натиска на Москва съветизация на политическите системи на новите демокрации в Източна Европа след Втората световна война, довела в България до ликвидация на многопартийната система и равнопоставената политическа коалиция ОФ чрез превръщането й в масова обществено-политическа организация , до установяването на еднопартийна  власт на БКП през 1948 година за няколко десетилетия напред.Не са малко упреците към него за  позицията му по т.н. „македонски въпрос” и политиката по националния въпрос в Пиринския край ,за лагерите и репресиите към инакомислещите и други.
            Големите исторически личности,каквата несъмнено е Георги Димитров, обикновено са противоречиви. Историческото време е твърде късо,а ние хората не сме в състояние да изградим  своята обективна оценка.Днес в навечерието на 70-та годишнина от създаването на Отечествения фронт и неговия правоприемник и продължител Отечествения съюз ,нека да дадем приоритет на позитивното,на градивното и прогресивното в идеите и делата на големия българин Георги Димитров за единението и просперитета на българската нация и държава.

 
СИМЕОН СИМЕОНОВ: Да защитим гражданското общество

Г-н Симеонов, каква е вашата оценка за обстановката у нас в навечерието на  върховния ви форум – Общото събрание на Отечествения съюз?

     - Няма признаци, а още по-малко доказателства, че управляващите политически сили и техните лидери поставят националните въжделения над своите партийни, съсловни, групови и лични интереси. Спирането и преодоляването на последствията от всеобхватната и дълбока криза в България са по-скоро надежда, отколкото реална действителност. Ограничават се основни конституционни права и свободи на огромната част от българските граждани, а тяхната социална и духовна нищета се задълбочава.Тенденцията за възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление, за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт става все по-отчетлива.Вместо национално единение пред реалната заплаха от катастрофа, нашето общество се раздира от обективни, но и често съзнателно провокирани противоречия.
При тези условия единственият коректив  и надежда за народа е силното гражданско общество. В името на него членовете и симпатизантите на Отечествения съюз, според мен, трябва с още по-голяма вътрешна убеденост и енергия да отстояват и развиват усилията си върху целите и принципите за дейността на нашата организация.

- Добре, а къде е мястото на Отечествения съюз в защита на гражданското общество?

-Нашата организация гради обществен авторитет и печели доверието на хората с усилията си :
                да способствува за решаването на ежедневните проблеми на хората от квартала, селището и общината,
                да защитава техните основни конституционни права и свободи – на труд, достъпно образование и здравеопазване, социална сигурност и достойни старини,
                да запази и обогати демократичните традиции в осъществяването и развитието на пряката и представителната демокрация,
                да въвлича гражданите в управлението, да буди и създава условия за изява на тяхната обществена активност.
През всичките изминали почти седем десетилетия, въпреки променящите се обстоятелства, Отечественият съюз се запази като средище на човешкото общуване. Ние бяхме и ще продължим да бъдем глашатаи на справедливото обществено мнение в над 200 общини на България.

- Как става това на практика?

- Членовете и симпатизантите на Отечествения съюз имат вътрешна потребност, опит, желание и потенциал да организират и осъществяват граждански контрол върху органите на местното самоуправление и местната администрация, да заставят кметовете и общинските съветници да се чувстват пряко отговорни пред населението и по искане на обществеността да дават отчети за дейността си , за поетите обещания;да бъдат инициатори за провеждането на местни обсъждания и референдуми, свързани с благоустрояването на улицата, квартала и селището и други въпроси. В това отношение доказали вече своята ефективност са изгражданите в регионите по наша инициатива местни /квартални, селски,районни,общински и т.н./ обществени съвети, като партньори , коректив и опонент на кмета и общинските съвети. През настоящата година този процес придоби нова сила в Добрич,Велико Търново,Видин,Ловеч,Пазарджик,София и много други области..

- Вие разгърнахте гражданско движение за национално съгласие. Разкажете ни подробности за него.

- През изминалата година ръководството на нашата организация издигна идеята за разгръщането на гражданско движение за национално съгласие и единение на патриотични сили в името на преодоляването на всеобщата криза, което да обединява усилията на гражданските организации и съюзи,на умерени политически партии и на изявени личности.
На централно равнище вече са подновени или подписани нови споразумения за взаимодействие и сътрудничество със: Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите, Съюза на ветераните от войните, Конфедерацията на обществени организации за социална защита на пенсионерите в България, Национално движение „Русофили”,Национален антикриминален и антитерористичен форум, Национална асоциация “Сигурност”,Българска социалистическа партия, ПП”Нова зора”, ПП”Обединена социалдемокрация”,ПП “Българска левица”,ПП “Партия на българските комунисти”,ПП “Отечествена партия”. Действащи са споразуменията със ЗС “Александър Стамболийски”, БАС и Асоциация на сухопътните войски “Иван Рилски”. В най-скоро време очакваме да  се подпишат споразумения със Съюза на тракийските дружества /или ПК “Тракия”/, Демократичен съюз на жените, ПК “Екогласност”,някои партии от” Коалиция за България”,ПП „Лидер” и други.
Продължава взаимодействието ни със: Съюза на народните читалища, Българското генеоложко дружество „Родознание”, Общобългарския комитет „Васил Левски”, Съюза на землячествата „Роден край”, Съюза на потребителите, Фондация “Фридрих Еберт”, Центъра за исторически изследвания и други . Търсим контакти с нововъзникващите родолюбиви граждански сдружения, организации и доказали се граждани.
Всичкото това носи огромен обществен и политически потенциал.
Тези споразумения са основата и знакът, по силата на който на регионално и общинско равнище, в зависимост от конкретните условия, структурите и дейците на Отечествения съюз  общуват и градят единодействието за осъществяване на споделените цели и задачи.

- Предстоят избори за президент и вицепрезидент на Република България и за органи на местното самоуправление и местната администрация.

- Ние не подценяваме избора на държавен глава на страната ,но смятаме, че членовете и симпатизантите на нашата организация трябва да съсредоточат своите усилия основно към подготовката и произвеждането на изборите за местни органи на власт - общински съветници, кметове на общини и кметове на населени места.Чрез тях е шансът за промяна,за практическа реализация на свещеното право на хората – правото на добро управление.Изборите за президент,а защо не и за кметове в редица общини,създават уникален шанс за консолидация на ляво-центристките сили и среди чрез единни кандидатури за спиране на ГЕРБ и десницата към завлдяване на цялата  власт в страната.
Разбирането е, че най-широкото общуване днес на Отечествения съюз с другите граждански сдружения, движения, партии и личности по цялата територия на страната, утре, с настъпването на предизборното време, би могло да се развие в местни граждански и изборни коалиции. Тези коалиции няма да бъдат еднотипни, а ще отговарят на конкретните потребности и интереси на отделните региони и общини. Отечественият съюз по рождение носи коалиционна психология и манталитет, защото е убеден, че нито една партия или сила – както и да се нарича тя – не може днес сама да носи отговорностите на управлението. Народът е повече от партиите и добрата власт трябва да се грижи еднакво за правата и интересите на различните слоеве и среди от населението. Ние винаги сме били радетели на плуралистичната демокрация с колкото е възможно повече консенсусни черти.
Отечественият съюз, както винаги досега, ще издига и подкрепя чрез гражданските квоти  на партии и коалиции кандидати за общински съветници, за кметове на общини и на кметства, личности с доказани обществени,професионални и граждански качества - носители на високи нравствени добродетели. Те трябва да се ползват с уважението и доверието на хората, защото са показали способност да открояват жизненоважните проблеми на общината, селището и техните хора и, което е определящото – готови са да отстояват интересите им. В тази борба за нас няма съмнение, че управляващите ще използват цялата си власт, длъжностни методи и средства, в това число и чисто полицейски, за да оклеветяват и злепоставят нашите кандидати и активисти, да сплашват избирателите и тези, които са готови финансово и материално да подпомагат нашата предизборна кампания.
Ние помним и това  ни мотивира,че гражданското общество приключва там,където започва господството на еднопартийната и еднолична визия за живота и управлението.

Да защитим  гражданското общество,скъпи сънародници,в името на България!

 


 

Симеон Симеонов:

  Време е за гражданско движение за национално съгласие


Всички опити за нов ляв проект извън БСП или върху нейния политически труп са обречени на неуспех, казва председателят на Отечествения съюз


Симеон Симеонов е роден на 12 август 1957 г. в Панагюрище.
Завършил е славянска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и Стопанско управлене в УНСС.
Владее английски, руски и полски език. От 2005 г. е председател на Управителния съвет на Отечествения съюз (ОС).

Разговаря Ина Михайлова


- Г-н Симеонов, днес е общото събрание на Отечествения съюз. Кои са основните теми във фокуса на националния ви форум?
- Ще направим обективен анализ на обществено-политическата обстановка в страната след последните парламентарни избори и в условията на социално-икономическа криза. Като резултат от дискусията, ще приемем програмни документи, които ще регламентират общественото ни присъствие през следващите няколко години и усилията ни за изграждането на гражданско общество у нас. На първо място, това е платформата, която ни легитимира като гражданско сдружение. Вторият основен документ е 4-годишна програма за работа. Ще изберем ново ръководство на организацията. Във фокуса на дискусията ще бъдат и два по-специални акцента - приемането на програма, за отбелязване 70-годишнината от създаването на ОФ, чийто приемник е ОС, с кулминация през 2012 г., и обръщение по случай 65-годишнината от края на Втората световна война.

- Каква е вашата оценка на настоящото управление на страната?
- Разтревожени сме от обстановката и състоянието на държавата след последните парламентарни избори, формирането на правителство на ГЕРБ и новото дясноцентристко мнозинство в парламента. Световната икономическа криза е обективна реалност. В тези трудни условия не само за нас, но и за целия свят, България има неспособно управление и правителство, което не може да изработи адекватна политика, с която да минимализира ударите на кризата. Не остана прослойка, отрасъл, дейност, която да не е засегната. Със закъснелите си движения правителството само тича около проблемите. За жалост, голяма част от действията на кабинета са прокризисни, а не антикризисни.

- Какъв е изходът от тази ситуация?
- България неведнъж е изпадала в трудни положения. Историческият опит показва, че единствено възможният и правилен път за стопиране на кризата, излизане от нея, по-нататъшно модернизиране на държавата и просперитет на народа, е с обединените усилия на максимално широки слоеве от обществото. Тук включваме политически партии, граждански формирования и изявени личности, които да впрегнат усилия за национално съгласие.
За съжаление се налага еднопартиен, едноличен модел на управление. Като организация, носител на коалиционната идея в България, ОС има ясна позиция, че гражданското общество е възможно и започва тогава, когато приключи еднопартийната визия за общественото развитие. Еднопартийните монополи и техните еднолични квазиобразувания не водят до модерна консенсусна политика. Българската интелигенция, обществото като цяло, трябва да се отърси от инерцията и да даде отпор на всичко, което задълбочава кризата в държавата и прави невъзможен просперитетът. Наистина е жалко, че всичко това у нас се прави от политическа сила, получила подкрепата на народа, с помпозното име Граждани за европейско развитие на България.

- Има ли и каква е алтернативата на настоящото управление?
- Колкото и настоящото управление да използва народнически похвати и да се прави, че е близко до хората, действията му, особено в социално-икономическата сфера, потвърждават неговия дясноцентристки характер. Алтернатива на подобно управление е единствено лявоцентристкото.
ОС исторически принадлежи към лявото патриотично пространство. Според нас, политическият проект "Коалиция за България" е изчерпан. Той не работи в новите условия, поради което има необходимост от създаването на нов лявоцентристки патриотичен съюз. Време е той да стартира като гражданско движение за национално съгласие, изграждано върху разума, реализма и разбирателството. Този проект трябва да включва политически партии, които все пак да отстъпят малко на заден план, и равнопоставено с тях - граждански сдружения и организации, активни личности - носители на каузи и идеи. Политическият синоним на националното съгласие е коалицията, но до нея трябва да се стигне не със задкулисни котерийни съглашения, а по естествен начин.
Широката лява коалиция трябва да започне като движение за обединение на всички здравомислещи, в името на стопирането на кризата, за да прерасне след това в реален управленски проект за просперитет на държавата и хората.
Подобен проект е невъзможен без БСП. Всички опити в тази посока извън нея или върху политическия й труп са обречени на неуспех. И дейците на БСП, обаче, трябва да се отърсят от партийното си високомерие, да увеличат социалната си чуваемост и да потърсят равнопоставено сътрудничество с други партии и граждански сдружения. Естествено е модернизираната и обновена БСП да бъде в центъра на подобен проект. Но не сама и самотна, нито единствена. Непосредствените задачи са ясни - местните избори през 2011 г., както и предстоящите президентски избори.

 

- в. Дума, 17.04.2010г.

 

 

 

 

 

      Copyright © 2006-2015 Отечествен съюз - България Всички права запазени.