За нас Нормативни документи Дейности Новини и събития Контакти Връзки

 

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

 на Националния съвет на Отечествения съюз 
по случай 65-та годишнина на 09.ІХ.1944 г.

 

      Съотечественици,

       Девети септември 1944 г. е една от преломните дати в съвременната история на България. Един  акт, извикан и наложен от обективния ход на събитията – не  само в нашата страна, а и в Европа и целия свят. 
В този момент България е изправена пред нова национална катастрофа.Изходът е един – приобщаване на Отечеството към общите усилия на човечеството за разгрома на германския фашизъм и японския милитаризъм.
Трицветното национално знаме и символният знак „ОФ”  олицетворяват  разгърналото се в страната съпротивително движение. 
Завземането на властта от Отечествения фронт на 9 септември 1944 г. бе спасително за Родината и народа -  България  скъса окончателно с държавите от „Оста” и  премина на страната на антихитлеристките сили,давайки с победите на българската армия и цената на жертвите своя принос за разгрома на фашистка Германия. 
Девети септември реално присъедини България към семейството на Обединените нации. 
Той направи възможно нашата страна да сключи в Париж на 10 февруари 1947 г. мирен договор, при който тя, макар принадлежаща към бившите съюзници на Третия райх, не загуби нито сантиметър от довоенната си територия. 
Сложи се край на един личен и диктаторски режим и се установи власт на широката,равнопоставена многопартийна коалиция -  на родения по инициатива на БРП през 1942 г. Отечествен фронт.Показателно е,че Българската работническа партия, имаща най-голямо и жертвено участие в нелегалната съпротива, участва в правителството само с четирима министри, колкото са и министрите на БЗНС и  на „Звено”. Двама членове на кабинета са социалдемократи и двама – независими интелектуалци. 
Тази политика продължава твърде кратко време. Равнопоставената отечественофронтовска идилия приключва след първите две години. Настъпва тежък процес на „съветизация”, който слага край на многопартийната демокрация. Установява се сталински модел на управление, налага се еднопартиен монопол върху властта от страна на БКП,  ликвидира се политическата опозиция, произвол, насилие и репресии се разпростират върху българската земя.
Всичко това не произтича от замислите и идеите   на Девети септември. Обратно - то е  отрицание на надеждите, които роди този ден.
Достойнство на деветосептемврийска отечественофронтовска България е и общонародният  референдум от 1946 г., който отхвърли монархическата форма на държавно устройство и възприе ценностите на републиканизма
Разумът и истината казват, че извращенията и деформациите, тоталитаризмът и авторитарната форма на управление не могат да заличат историческото  дело и демократичните тенденции на акта от  септември 1944 г.,както и многобройните факти и доказателства за материален и духовен подем, за индустриален и селскостопански напредък, за подобреното жизнено равнище, за достиженията на страната във всички сфери на обществения живот през втората половина на двадесети век.
Девети септември 1944 г. е ярко доказателство, че политическият синоним на националното съгласие е широката коалиция, че гражданското общество изгрява със залеза на еднопартийните и авторитарните визии за света, че единението на  народните сили е гаранция за преодоляване на трудностите и за всеобщо добруване.

Да живее България !

 

                                              НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ
                                             НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

 
 

 

 

 

      Copyright © 2006-2015 Отечествен съюз - България Всички права запазени.