За нас Нормативни документи Дейности Новини и събития Контакти Връзки

 Симеон Симеонов:

  Подкрепяме Първанов безусловно


През първия президентски мандат, видяхме осъществени своите п рограмни и уставни цели, казва председателят на Отечествения съюз


Симеон Петров Симеонов
е роден на 12.08.1957 г.в гр. Панагюрище
Завършил е Славянска филология в СУ "Климент Охридски" и Стопанско управлене в УНСС. Владеене английски, руски и полски език
Бил е политически сътрудник на Общински комитет на Отечествения съюз - Подуяне, зам. председател на НС на ОС, а от 2005 г. председател на УС на ОС. 2 мандата общински съветник в СОС. Заместник председател на обществени начала на БФ Бадминтон.

Разговаря Ивайло Йошков


- Г-н Симеонов, разкажете накратко историята на Отечественият съюз.
- Отечественият съюз е организация със идеална цел. Това е типична структура на гражданското общество. Ние се явяваме правоприемник и наследник на Отечествения фронт в България, създаден преди повече от 60 години. По времето на Втората световна война това е първия, при това успешен опит в България да се създаде истинска коалиция на леви и ляво-центристки патриотични сили за спасение на нацията в условията на война.


-Какви са целите на организацията ви?
-Целите на нашата организация са създаване на своеобразна форма на единение на нацията и на гражданско разбирателство в името на просперитета и бъдещето на държавата и нацията. Въпреки опитите в сталинските години БКП да обезличи ОФ, да го отклони от изконните му цели, организацията остана едно от малкото места с автентична демокрация, където безпартийните граждани и обществено активните хора намираха своето място за изява. И до ден днешен нашите дейци са автентични общественици, надраснали партийното начало, които са своего рода опонент и разбира се партньор най-вече на местната власт. макар че голяма част от тях не са безпартийни и имат своите политически пристрастия. Отечественият съюз е една среда на обществено изявени и активни хора, около които се събират гражданите за да дискутират по различни теми на деня.


- Защо след 1989 година организацията не остана с името "Отечествен фронт"?
- Защото със свалянето в общополитически план на понятията като класова борба, класови антагонизми и др., което беше всъщност идейното съдържание в политически и идеологически план на прехода, думата "фронт" звучи много войнстващо, много бойно. А нашите цели са съединение и гражданско разбирателство. Затова ние съвсем естествено още през март 90-а година на конгреса на организацията единодушно сменихме името си. Не защото се срамуваме от миналото си, а защото не искахме да внасяме чрез думите конфронтация в и без това конфронтираната тогавашна действителност.


- Казахте, че се борите за контрол на местната власт. Какви действия предприемате в тази насока?
- Силата на нашата организация и дейците ни е не толкова във формалностите, ние не сме ревизори. Държавата има достатъчно компетентни органи, които да упражняват контрл. Ние сме гражданският контрол.


- Как осъществявате граждански контрол, г-н Симеонов?
- Реализацията на нашите идеи в политическата сфера, а и на част от кадрите ни, става чрез участието в органите на местното самоуправление. В редица общини Отечественият съюз има свой представители в групите на общинските съветници - на места те са самостоятелно представени, на места са избрани с листата на Коалиция за България. Взаимодействаме си добре и с други обществени организации за решаването на някои специфични проблеми. И третата форма, която искаме да разширяваме е защитата и реализацията на проекти от регионален и социален характер, каквито в България има много.


- А какво мислите за предстоящото членство на България в ЕС?
- Приветстваме влизането на България в ЕС както и европейският път на развитие. Това е истинската перспектива за държавата. Ние сме една от най-древните нации в света и имаме огромно културно и историческо богатство. Трябва да защитим и определени икономическите си интереси, да насърчим своята бизнес класа, земеделските производители, да не ги хвърлим на "стихията на пазара". При това положение огромна става ролята не толкова на държавната власт, а на гражданските организации и местната власт, които трябва да се грижат и да създават условия за саморегулация на тези процеси.
- Как ще се развива ролята на вашата организация след влизането в ЕС?


- Ние виждаме своето място именно в съхранението и разпространението на автентичните наши български ценности. Но не и в национализъм, базиран на етническо и верско противопоставяне и ксенофобия.


- Какво ще се случи на конгреса на "Отечествения съюз"?
- Ние всяка година провеждаме този форум, на който отчитаме свършеното до сега и набелязваме целите и задачите. Тази година той съвпада с една активна обществена политическа ситуация, а именно процесите по присъединяване на България към ЕС и най-вече, политическата и обществена задача номер 1 - президентски избори. Така че на форума, където очакваме делегати от цяла България, освен организационните въпроси, ще препотвърдим безусловната си подкрепа за кандидатпрезидентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин, защото в тяхната практическа работа през първия мандат Отечественият съюз видя реализацията на своите програмни и уставни цели. Те надраснаха партийните страсти и господин Първанов стана действително и главен фактор за единението на нацията и за свалянето на огромното политическо напрежение, което имаше преди години. Ние сме една от 17-те организации, които официално подкрепиха кандидатурата на Георги Първанов за втори мандат.


- Според вас кой е основният конкурент на Георги Първанов на тези избори?
- Единствено апатията, умората на една голяма част от гражданите, които може да забравят да идат до урните да гласуват. Искам да кажа на всички българи - патриотизъм днес означава най-малкото две неща. Първото е да отидем и да гласуваме. И второ - да гласуваме за тези кандидати, които проповядват и на дело показват модерния, истинския български патриотизъм, а не за хора, от които утре ще ние срам пред самите себе си и пред Европа.
30.09.2006 

 

 

 

      Copyright © 2006-2015 Отечествен съюз - България Всички права запазени.