За нас Нормативни документи Дейности Новини и събития Контакти Връзки

 

 


Отечественият съюз и Демократичният съюз на жените подновиха дългогодишното си взаимодействие
На 04.07.2012 г. в София,в седалището на Отечествения съюз, неговият председател СИМЕОН СИМЕОНОВ и проф.КАТЯ ВЛАДИМИРОВА – председател на УС на Демократичния съюз на жените подписаха Споразумение за взаимодействие и сътрудничество между двете граждански сдружения.Документът регламентира по-нататъшното развитие и задълбочаване на традиционните връзки и сътрудничество в центъра и по места за укрепване на гражданското общество.

Отечественият съюз и Институтът за модерна политика ще си сътрудничат активно и коректно
На 03.08.2011 г. в централата на ОС в София бе подписано между председателя на гражданското сдружение Отечествен съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ и председателя на УС на фондация Институт за модерна политика БОРИСЛАВ ЦЕКОВ Споразумение за взаимодействие и сътрудничество.
Водени от общата констатация,че еднопартийното и в голяма степен еднолично управление на ГЕРБ и Бойко Борисов чрез опитите му за противопоставяне,неглежиране и подчинение от изпълнителната власт на другите – законодателна,съдебна и местна власти, са заплаха за конституционния ред и граждански мир в страната,двете страни заявяват готовността си да интегрират интелектуалния си потенциал и гражданските си организационни и кадрови мрежи в цялата страна в общите усилия за защита на демократичните постижения,преодоляването на тежката финансово-икономическа,социална и духовна криза и установяването в България на действено гражданско общество.


Консолидацията на левите сили е в ход


На 03.08.2011 г. в централата на ОС в София бе подписано от председателя СИМЕОН СИМЕОНОВ поредното Споразумение за взаимодействие и сътрудничество на гражданското патриотично сдружение Отечествен съюз с Политическо движение  «Социалдемократи»,представлявано от председателя ЛЪЧЕЗАР  ШИКОВ.Заявена бе общата воля за решителен отпор на гражданското общество срещу заплахите за демокрацията и неспособността на еднопартийната власт на ГЕРБ да се пребори с тежката финасово-икономическа,социална и духовна криза в страната.Страните са готови за активни съвместни действия на предстоящите президентски и местни избори,както и за активно взаимодействие с останалите  леви и левоцентристки сили.

Кандидатурата на ГЕОРГИ КАДИЕВ за кмет на София набира подкрепа

       На 18.07.2011 г. в столичния хотел “Триада” по инициатива на Националния и Столичния съвети на Отечествения съюз ,съвместно с предизборния щаб на кандидата за кмет Георги Кадиев , се проведе среща на леви и центристки политически партии и граждански сдружения на тема:
       “Кандидатурата на Георги Кадиев – възможна обща левоцентристка алтернатива на 20 годишното дясно управление на столицата”.
        В срещата участваха ръководни дейци на повече от 10 политически партии и сдружения,които се обединиха около тезата ,че сегашното управление на ГЕРБ в София е вредно и не може да осигури по-нататъшния просперитет на града,а също така че успехът на левоцентристките сили минава през тяхната консолидация и единение.Форматът на срещата остава отворен за присъединяване и на други формации.
         Участниците се договориха за следваща среща след приключване на регистрацията в ЦИК на политическите партии за участие в Местни избори 2011.

 

 

Златина Георгиева
Областен координатор София-град
           

СИМЕОН СИМЕОНОВ СЕ СРЕЩНА С АКТИВА НА
ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ В СЛИВЕН

 

На 20.07.2011 г. в конферентната зала на хотел “Национал” се проведе среща на Председателя на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ с дейци на организацията от  град Сливен.        
         Главната тема на срещата бе издигнатата при огромен интерес предната вечер от Отечествения съюз и подкрепена от БСП и коалиция  кандидатура  на о.р.бриг.ген.Кольо Милев  за кмет на община Сливен и развитието на обществено –политическата и социално-икономическата обстановка в страната и в общината.Констатирано бе,че кризата се задълбочава,а положението на хората се влошава постоянно.Администрацията на Кмета Йордан Лечков и мнозинството от ГЕРБ в общинския съвет не е в състояние да осигури стабилното функциониране на основни жизнени комунални системи.Циклично се развиват кризи в различни сфери като: незавършен проект по водния цикъл, проблеми в градския транспорт,чистота,уличен трафик и подръжка на пътната мрежа,детски градини и ясли.С особена загриженост бяха посочени проблемите в ромската махала.
          В тази връзка бе отбелязано,че главна задача на Отечествения съюз е мобилизирането на гражданската активност на населението за  участие в управлението и граждански контрол върху органите на властта.Проектът на сдружението за изграждане на местни /квартални,селски и общински/ обществени съвети е крайъгълен камък в платформата на ген.Милев за публичност и контролируемост от населението на дейността на кмета и цялата администрация.Тук е главният лост за пресичане на корупцията и възстановяване доверието на хората.Активизиране на военнопатриотичните съюзи и другите НПО в Сливен заедно с нас и политическите партии от левицата в мощно ветрило зад кандидатурата на Кольо Милев е шансът на гражданското общество да си върне Сливен.
          Подробно бе разгледано организационното състояние в светлината на решенията на Общото събрание на Отечествения съюз и предстоящия вот за президент и местни органи на властта.Категорично бе заявено намерението за активно участие в изборите чрез гражданската ни подкрепа за кандидата за кмет на БСП  и коалиция бриг.ген.Кольо Милев и издигане на кандидатури за общински съветници от гражданската квота в листата на БСП и коалиция.
       За областен координатор на област Сливен  бе утвърден Атанас Цонков – председател на Отечествения съюз в общината.

 

Атанас Цонков
Областен координатор
           
Симеон Симеонов се срещна с  дейци на Отечествения съюз

от Плевенска област


  На 06.07.2011г в град Плевен се проведе среща на бивши и настоящи дейци на Отечествения съюз от Плевенска област. Тя бе организирана и ръководена от координатора към Националния съвет Паруш Караиванов.Присъствуваха председателите и представители на  общини от областта,а също така много бивши щатни организационни работници на ОФ – членове на Клуба на ветераните на Отечествения фронт и съюз. В срещата участваха Симеон Симеонов- председател  на Отечествения съюз, който говори за мястото и ролята на съюза в сегашната обществено-икономическа и политическа обстановка, и Иван Стефанов – член на НС на ОС.
   Основните теми и  изводи от срещата са, че като приемник на идеите на Отечествения фронт и с неговите утвърдили се във времето средства и методи на непосредствена връзка с хората по тяхното местоживеене, Отечественият съюз днес и в бъдеще ще играе значителна роля за утвърждаването и влиянието на гражданското общество при решаването на социално – икономическите и политически проблеми.Сдружение “Отечествен съюз” има сключени споразумения за сътрудничество и взаимодействие с над 20 политически партии, граждански и съсловни организации, стоящи главно в лявото и лявоцентриското политическо пространство. Основният мотив на дейността, е че въжделенията на нацията стоят над партийните, съсловните, груповите и личните интереси. Демократичното развитие на България и всестранната интеграция на страната в Европейския съюз изискват единение на нацията. Обединяването усилията на възможно най-широки обществени сили чрез широка равнопоставена коалиция е решаващо условие за спирането и преодоляването на последиците от дълбоката социална , финансово-икономическа и духовна криза.
    Обстойно бе дискутирана темата за активизиране на гражданското общество чрез участието на гражданите в управлението и контрола над властта.Споделен бе опитът по общини за изпълнението на проекта на Отечествения съюз: „Изграждане и функциониране на местни обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на местната администрация /кмета/ и на местното самоуправление /общинските съвети/”.
    Участниците потвърдиха категоричната си воля,че гражданското общество е призвано да не допусне възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление в България, да пресече всякакви опити за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов. В тази връзка Отечественият съюз ще участва активно в предстоящите президентски и местни избори на страната на левицата, подкрепяйки и издигайки за общински съветници и кметове личности, които имат високи морални,професионални и обединителни за хората качества, не представляващи лични, корпоративни и партийно – егоистични интереси.
     Обсъдени бяха някои организационни въпроси.За нов областен координатор за Плевенска област бе утвърден ексдепутата Георги Михайлов.
Паруш Караиванов

 Председателя на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ по време на срещата в Плевен


Учредяване на граждански обществен съвет в "Подуяне"

Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ и евродепутатът КРИСТИЯН ВИГЕНИН по време на учредявянето на гражданския обществен съвет – партньор,коректив и опонент на органите на местната власт и на местното самоуправление в район „Подуяне” на столицата.


Поредното политическо сътрудничество
На 14 юли 2011 г. в централата на ОС в София  между Председателя на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ и Прдседателя на ЗС „Ал.Стамболийски” СПАС ПАНЧЕВ бе подписано поредното историческо Споразумение за взаимодействие и сътрудничество между две организации.
Началото на почти седемдесетгодишното взаимодействие е поставено в годините на антифашистката борба и разгара на Втората световна война като през всичките години водеща идея е била националното достойнство,народовластието и просперитета и благоденствието на народа и българската държава.Днес в условията на тежка социално-икономическа и духовна криза ,при явна неспоспособност на управляващите десни сили да осигурят нормалното функциониране на държавните институции,когато са заплашени конституционните устои на демокрацията чрез налагането на еднопартиен и в голяма степен едноличен режим на управление,двете страни изявяват ясната си воля да защитят плурализма и гражданското общество.
Двете страни заявиха волята си за участие в предстоящите избори като тяхната подрепа за кметове и общински съветници ще получат изявени и доказани личности,които знаят и могат да предложат успешна алтернатива за развитие на общините,които се ползват с ненакърнен обществен морал и авторитет.
Заявено бе дълбокото убеждение,че похода на ГЕРБ и десницата към цялата власт в България,може да бъде спрян само с обединените усилия и единение на левите и центристки сили,за което те са готови да работят.

 
Ново политическо обединение
На 08 юли 2011 г. в София беше сключено споразумение за взаимодействие и сътрудничество между Сдружение “Отечествен съюз” с председател Симеон Симеонов и ПП „Лидер”, оглавявана от Кънчо Филипов.
Двете страни обявиха, че желаят България да завоюва авторитет на пълноправна, модерна и просперираща европейска държава; промяна на политическото и олигархично статукво; постигане на висок социален характер на държавно- обществените отношения; преустановяване на опасните тенденции в развитието на обществено- политическите и граждански отношения; оздравителни реформи във всички сфери на обществения живот; отстояване конституционните права и свободи на българските граждани; противопоставяне на всякакви прояви на шовинизъм, национален нихилизъм, сепаратизъм, етническо, верско и културно разединение; обединение на максимално число граждани около общочовешки и общонационални ценности, принципи и политики; гарантиран просперитет и  постъпателно развитие на личността, обществото и държавата; поставяне националните интереси над партийните, съсловните, груповите и личните.
Двете формации постановиха, че ще участват в предстоящите избори като отчитат реалната воля на народа.Бъдещи кандидати в съвместните листи и кметове ще бъдат личности с безспорно високи граждански и нравствени добродетели.


Симеон Симеонов се срещна с  дейци на Отечествения съюз
от Пловдивска област

   На 25.06.2011г в град Пловдив се проведе среща на бивши и настоящи дейци на Отечествения съюз от Пловдивска област. Тя бе организирана и ръководена от координатора на Националния съвет за  областта Марияна Узунова.Присъствуваха председателите и представители на  общини от областта,а също така много бивши щатни организационни работници на ОФ – членове на Клуба на ветераните на Отечествения фронт и съюз. В срещата участваха Симеон Симеонов- председател  на Отечествения съюз, който говори за мястото и ролята на съюза в сегашната обществено-икономическа и политическа обстановка, и Цаню Камов – секретар по организационните въпроси на НС.Участниците бяха приветствани от ветерана Стоян Ляхов – последния щатен председател на Окръжния комитет на ОФ в Пловдив.
   Основните теми и  изводи от срещата са, че като приемник на идеите на Отечествения фронт и с неговите утвърдили се във времето средства и методи на непосредствена връзка с хората по тяхното местоживеене, Отечественият съюз днес и в бъдеще ще играе значителна роля за утвърждаването и влиянието на гражданското общество при решаването на социално – икономическите и политически проблеми.Силно и много точно тук прозвуча изказването на председателя на Клуба на ветераните и бивш председател на ГК на ОФ в Пловдив Рад Пачев.Сдружение “Отечествен съюз” има сключени споразумения за сътрудничество и взаимодействие с над 20 политически партии, граждански и съсловни организации, стоящи главно в лявото и лявоцентриското политическо пространство. Основният мотив на дейността, е че въжделенията на нацията стоят над партийните, съсловните, груповите и личните интереси. Демократичното развитие на България и всестранната интеграция на страната в Европейския съюз изискват единение на нацията. Обединяването усилията на възможно най-широки обществени сили чрез широка равнопоставена коалиция е решаващо условие за спирането и преодоляването на последиците от дълбоката социална , финансово-икономическа и духовна криза.
    Обстойно бе дискутирана темата за активизиране на гражданското общество чрез участието на гражданите в управлението и контрола над властта.Споделен бе опитът по общини за изпълнението на проекта на Отечествения съюз: „Изграждане и функциониране на местни обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на местната администрация /кмета/ и на местното самоуправление /общинските съвети/”.
    Участниците потвърдиха категоричната си воля,че гражданското общество е призвано да не допусне възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление в България, да пресече всякакви опити за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов. В тази връзка Отечественият съюз ще участва активно в предстоящите президентски и местни избори на страната на левицата, подкрепяйки и издигайки за общински съветници и кметове личности, които имат високи морални,професионални и обединителни за хората качества, не представляващи лични, корпоративни и партийно – егоистични интереси.


Марияна Узунова
Областен координатор

 


Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов /вдясно/ заедно с последния председател на ОК на ОФ Стоян Ляхов /вляво/ и настоящия областен координатор на ОС за Пловдив Марияна Узунова по време на областната среща в града на тепетата.

СИМЕОН СИМЕОНОВ СЕ СРЕЩНА СЪС СТОЛИЧНИЯ АКТИВ НА
ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ В СОФИЯ

 

         На 28.05.2011 г. в конферентната зала на хотел “Триада” в София се проведе областна среща на Председателя на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ с дейци на организацията от районите на град София.В срещата участва и секретарят по организоционните въпроси на НС -  Цаню Камов.

         Главната тема на срещата бе развитието на обществено –политическата и социално-икономическата обстановка в страната и в столицата.Констатирано бе,че кризата се задълбочава,а положението на хората се влошава постоянно.Администрацията на Кмета и мнозинството от ГЕРБ в СОС не е в състояние да осигури стабилното функциониране на основни жизнени комунални системи.Циклично се развиват кризи в различни сфери като:градски транспорт,чистота,уличен трафик и подръжка на пътната мрежа,детски градини и ясли и други.

          В тази връзка бе отбелязано,че главна задача на Отечествения съюз е мобилизирането на гражданската активност на населението за гражданско участие в управлението и граждански контрол върхе органите на властта.Проектът на сдружението за изграждане на местни /квартални,селски и районни/ обществени съвети се развива успешно,но за съжаление не във всички райони с нужното темпо и настойчивост.Добре работят ръководствата в районите:Подуяне,Младост,Студентски,Искър,Изгрев,Нови Искър,Лозенец и други.Подкрепа получи и инициативата на кандидата за кмет на БСП Георги Кадиев за учредяването на Столичен граждански съвет.

          Подробно бе разгледано организационното състояние в светлината на предстоящето Общо събрание на Отечествения съюз и изборите за президент и местни органи на властта.Категорично бе заявено намерението за активно участие в изборите чрез гражданската ни подкрепа за кандидата за кмет на БСП Георги Кадиев и издигане кандидатури за общински съветници от гражданската квота в листата на БСП и коалиция.

          Избран бе нов областен координатор за област София-град в лицето на Златина Георгиева – председател на Отечествения съюз в район “Оборище”.

          Обсъдени и утвърдени бяха кандидатурите за общински съветници.

 

Иван Стефанов
           
Конгресът на Отечествения съюз на 04.06.2011 г. в София чрез словото на Председателя Симеон Симеонов в присъствието на лидера на БСП Сергей Станишев и ръководителите на още над 15 политически партии и граждански сдружения обяви необходимостта от раждането на нов, широкопредставителен и равнопоставен левоцентристки коалиционен политически проект на партии, граждански сдружения и личности в навечерието на президентските и местни избори 2011, който да спре похода на ГЕРБ и неговите явни и скрити съюзници към цялата власт в държавата, който да спаси гражданското общество и спре всеобщата криза в страната.

Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов
на посещение в Бургас

    На 25.05.2011 г. председателят на ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ Симеон Симеонов бе на официално посещение в Бургас.
    В организираната  среща ,ръководена от областния координатор на ОС Пенка Трифонова , активно присъствие и участие имаха активисти на Отечествения съюз от областния център и отделни общини в региона,ръководни представители на граждански сдружения и политически партии – традиционни и исторически партньори  на ОС като : БСП,сдружени земеделци – членове на различни земеделски съюзи,обединени социалдемократи,дейци на ПП “Нова Зора” и някои комунистически формации,представители на военнопатриотични съюзи и БАС,на леви младежки структури  и много граждани с активна позиция по наболелите проблеми на страната и региона.Освен стопанската разруха и липсата на каквато и да било концепция на управляващите от ГЕРБ за излизане от кризата,участниците в срещата споделиха с болка и притеснение опасенията си от липсата на единство в лявото пространство и потребността от единение на всички патриотични и социалноангажирани сили в мощно движение за национално съгласие и спасение на България и региона от задълбочаващата се криза.Бившата евродепутатка Маруся Любчева предизвика повишен интерес в аудиторията с изказването си за острата необходимост някой “високо и отговорно да заяви гражданския интерес в обществото и да го отстоява пред властимащите” и защо това да не е Отечественият съюз – доказан исторически като утвърдена гражданска организация.
   Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов представи вижданията и решенията на гражданското сдружение за обществено-икономическата обстановка в страната и усилията за разгръщане на основата на Разума,Реализма и Разбирателството на широко движение на граждански сдружения,политически партии и изявени личности за отстояване на гражданските права и свободи,за съхраняване и подобряване на социалния статус на народа,за по-решително отстояване на националните интреси в рамките на обединена Европа.Всички заедно следва да се противопоставим на опитите за налагане на едноличен режим на управление,на противопоставяне на властите и институциите,на разделението на хората и погазване на техните права.Правото на добро управление е основно право на европейските граждани.Предстоящите местни избори са добра възможност за промяна.В тази връзка обстойно бе представен гражданския проект на ОС : ”Местните обществени съвети – партньор,коректив и опонент на местната власт”.
    На срещата бе показан специален интерес към инициативата за отбелязването през 2012 г. на 70-та годишнина от създаването на ОФ-ОС и написването от широкопредставителен научен колектив на нов исторически очерк за организацията. Срещата приключи с общо мнение и готовност за активна работа в името на гражданското и политическо единение в Бургаския регион.


Пенка Трифонова
Областен координатор

Симеон Симеонов на посещение в Лудогорието.
Кметът на Разград се срещна с председателя на сдружение „Отечествен съюз”


   В четвъртък, 19 май 2011г.,се проведе среща на областния актив  с председателя на сдружение ”Отечествен съюз” Симеон Симеонов, който бе на посещение в Разград.  В хода на разговорите бяха обсъдени въпроси, касаещи мястото и ролята на съюза в сегашната обществено-икономическа обстановка, взаимодействието на местната власт със структурите на гражданското общество. Дискутирана бе и темата за необходимостта от активизиране на гражданското участие при взимането на решения и осъществяване на граждански контрол над властта. Г-н Симеонов сподели, че сдружението реализира проект „Изграждане и функциониране на местни обществени съвети като партньор, коректив и опонент на органите на местната администрация и на местното самоуправление”, чиято цел е да се чуе гласът на гражданите. „Социално-икономическата криза не подминава и Разград и затова трябва да се търси национално единение и съгласие за по-доброто бъдеще на страната”, заяви г-н Симеонов.
  Сдружение „Отечествен съюз” ще участва активно на предстоящите местни избори, подкрепяйки личности, които имат обединителни за хората качества.
   Председателят Симеон Симеонов бе приет и от кмета на Разград Денчо Бояджиев.Обсъдено бе взаимодействието на местната власт със структурите на гражданското общество в името на доброто уравление на населението.Дадена бе високо оценка на проекта на ОС и бяха уточнени механизмите на взаимодействие при стартирането му.В срещата участвува и областния координатор Косьо Стоянов.
  В края на разговора г-н Симеонов отбеляза, че е „впечатлен и очарован от Разград – колко е чист, цветен и  добре поддържан, което означава, че има добър стопанин”.

Косьо Стоянов
Областен координатор Разград

Симеон Симеонов се срещна с областния колектив в Силистра


      На  19.05.2011 г. председателят на ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ СИМЕОН СИМЕОНОВ   проведе организационна среща с градския и областния актив на сдружението в Силистра,организирана от областния координатор Мария Кърова.Присъствуваха  председатели и активисти от общините в региона.Гост на срещата бе зам.кмета на община Силистра Нели Стоилова – председател на ОбС на БСП,която направи подробно изказване.
Участниците в срещата информираха гостите от София за обстановката и настроенията на хората в Силистренския регион.

В изказванията се откроиха няколко общо споделяни констатации като:

  • тежки социални последствия от кризата за цялото население –и българи,  и турци обезлюдяване на региона и голям недоимък за оставащитe в България;

  • отсъствие на етническо и политическо напрежение между местните общности.Ако някъде се проявява такова,то е привнесено чрез политически централи от София и другаде;

  • неизживян страх в турското население за гражданска изява извън структурите и инициативите на ДПС;

  • сериозни белези на дезинтеграция и политическо разочарование сред българското население.

       Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов запозна присъствуващите с инициативите и действията на сдружението ,а също така с оценката за актуалното обществено-икономическа обстановка в страната и задачите на ОС в навечерието на президентските и местни избори 2011. Отбелязано бе,че в условията на явна неспособност на еднопартийното и в голяма степен еднолично управление на Бойко Борисов и ГЕРБ да се справят с тежката социално-икономическа криза в страната,единствената спасителна алтернатива е единението на левите сили и широкото национално съгласие,повишаването на гражданската активност чрез участие и контрол върху решенията и действията на централната и местната власт.В този смисъл бе споделен опита на редица региона на България като Добрич,Ловеч,Велико Търново,Видин,Хасково и др. в реализацията на гражданския проект на ОС: “Изграждане на местни обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на местната власт и местното самоуправление”.
Предстоящите местни избори са сериозен шанс и тест за единството на нацията,установяването на гражданско общество и формирането на широки коалиции за национално спасение и излизане от кризата и за просперитета на нацията ни в обединена Европа.

Мария Кърова
Областен координатор

Симеон Симеонов проведе среща с  дейци на Отечествения съюз от Пазарджишка област

   На 15.04.2011г в Дома на армията в град Пазарджик се проведе среща на бивши и настоящи дейци на Отечествения съюз от Пазарджишка област. Тя бе организирана и ръководена от координатора на Националния съвет за  областта Цветанка Иванова.Присъствуваха председателите и представители на всички общини от областта,а също така партньори на ОС – военно-патриотични и други съюзи. В срещата участва Симеон Симеонов- председател  на Отечествения съюз, който говори за мястото и ролята на съюза в сегашната обществено-икономическа и политическа ситуация на страната.
   Основните теми и  изводи от срещата са, че като приемник на идеите на Отечествения фронт и с неговите утвърдили се във времето средства и методи на непосредствена връзка с хората по тяхното местоживеене, Отечественият съюз днес и в бъдеще ще играе значителна роля за утвърждаването и влиянието на гражданското общество за решаването на социално – икономическите и политически проблеми. За целта Сдружението Отечествен съюз има сключени споразумения за сътрудничество и взаимодействие с политически партии, граждански и съсловни организации, стоящи главно в лявото и лявоцентриското политическо пространство. Основния мотив на дейността, е че  основните въжделенията стоят над партийните, съсловните, груповите и личните интереси. Демократичното развитие на България и всестранната интеграция на страната в Европейския съюз изискват единение на нацията. Обединяването усилията на възможно най-широки обществени сили е решаващо условие за спирането и преодоляването на последиците от дълбоката социална , финансово-икономическа и духовна криза.
Обстойно бе дискутирана темата за активизиране на гражданското общество чрез по-активното участие на гражданите в управлението и контрола над властта.Споделен бе опитът по общини за изпълнението на проекта Отечествения съюз „Изграждане и функциониране на местните обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на местната администрация /кмета/ и на местното самоуправление /общинските съвети/.С особен интерес се прие изнесеното по темата от Петко Хасанов за постигнатото в община Панагюрище.
    Участниците потвърдиха категоричната си воля,че гражданското общество е призвано да не допусне възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление в България, да пресече всякакви опити за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт. В тази връзка Отечественият съюз ще участва активно в предстоящите президентски и местни избори, подкрепяйки личности, които имат обединителни за хората качества, не представляващи лични, корпоративни и партийно – егоистични интереси.

Цветанка Иванова
Областен координатор


 

Отечествения съюз в Габрово


На 13.04.2011г се проведе заседание на инициативния комитет за активизиране на дейността на „Отечествен съюз“ в Габрово. Присъстваха и бивши активисти на „Отечествения фронт“,.  Гост на събитието беше председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов. Тезите, които залегнаха в изложението на председателя, бяха свързани с необходимостта от активизирване на гражданското общество, от консолидацията на партиите и гражданските сдружения от левия и центриския сектор.
Господин Симеонов заяви желанието на „Отечествения съюз“ да участва активно в предстоящите избори, но не като политическа партия или формация, а участвайки с експерти и експертни мнения по отношение на предизборните платформи (програми) най-вече на хората, които се кандидатират за управляващи в местната власт. Една от оригиналните идеи на „Отечествения съюз“ беше свързана с изграждането на обществени съвети в кварталите и населените места на по-малките общини. Това, което беше твърдо заявено беше, че мястото на „Отечествения съюз“ е в левия политически спектър и че България има нужда от силен ляв политически проект, който да се противопостави на дясното управление.
„Отечественият съюз“ има структури в над 200 от общините на България. През последната  година интересът към  тях като сдружение с нестопанска цел рязко нараства.
Председателят  пожела на областната организация в Габрово да работи активно и да участва  чрез свои представители - експерти в изборите за местна власт чрез гражданските квоти.

Тодор Марков
Областен координатор

Симеон Симеонов проведе среща с бившите и настоящи дейци на Отечествения съюз от Ловешка област

   На 13.04.2011г се проведе среща на бивши и настоящи дейци на Отечествения съюз от Ловешка област. Тя бе организирана и ръководена от координатора на Националния съвет за Ловешка област Боян Тодоров. На срещата присъства и Симеон Симеонов- председател  на Отечествения съюз, който говори за мястото и ролята на съюза в сегашната обществено-икономическа обстановка на страната.
   Основните теми и  изводи от срещата са, че като приемник на идеите на Отечествения фронт и с неговите утвърдили се във времето средства и методи на непосредствена връзка с хората по тяхното местоживеене, Отечественият съюз днес и в бъдеще ще играе значителна роля за утвърждаването и влиянието на гражданското общество за решаването на социално – икономическите и политически проблеми. За целта Сдружението Отечествен съюз има сключени споразумения за сътрудничество и взаимодействие с политически партии, граждански и съсловни организации, стоящи главно в лявото и лявоцентриското политическо пространство. Основния мотив на дейността, е че  основните въжделенията стоят над партийните, съсловните, груповите и личните интереси. Демократичното развитие на България и всестранната интеграция на страната в Европейския съюз изискват единение на нацията. Обединяването усилията на възможно най-широки обществени сили е решаващо условие за спирането и преодоляването на последиците от дълбоката социална , финансово-икономическа и духовна криза.
    Гражданското общество е призвано да не допусне възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление в България, да пресече всякакви опити за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт. В тази връзка Отечественият съюз ще участва активно в предстоящите президентски и местни избори, подкрепяйки личности, които имат обединителни за хората качества, не представляващи лични, корпоративни и партийно – егоистични интереси.

Боян Тодоров
Симеон Симеонов на посещение в Кюстендилска област


   На 08 и 09.04.2011г в Дупница и Кюстендил се проведоха срещи на бивши и настоящи дейци на Отечествения съюз от Кюстендилска област. Тя бе организирана и ръководена от координатора на Националния съвет за  областта Данка Найденова.Присъствуваха председателите и представители на всички общини от областта,а също така партньори на ОС – БСП, военно-патриотични и други съюзи. В срещата участваха Симеон Симеонов- председател  на Отечествения съюз,Бойко Кечев – председател на КС на ОС и Цаньо Камов – секретар на НС на ОС. Председателят Симеонов обстойно говори за мястото и ролята на съюза в сегашната обществено-икономическа и политическа ситуация на страната.
   Основните теми и  изводи от срещата са, че като приемник на идеите на Отечествения фронт и с неговите утвърдили се във времето средства и методи на непосредствена връзка с хората по тяхното местоживеене, Отечественият съюз днес и в бъдеще ще играе значителна роля за утвърждаването и влиянието на гражданското общество за решаването на социално – икономическите и политически проблеми. За целта Сдружението Отечествен съюз има сключени споразумения за сътрудничество и взаимодействие с политически партии, граждански и съсловни организации, стоящи главно в лявото и лявоцентриското политическо пространство. Основния мотив на дейността, е че  основните въжделенията стоят над партийните, съсловните, груповите и личните интереси. Демократичното развитие на България и всестранната интеграция на страната в Европейския съюз изискват единение на нацията. Обединяването усилията на възможно най-широки обществени сили е решаващо условие за спирането и преодоляването на последиците от дълбоката социална , финансово-икономическа и духовна криза.Предложено бе освен с традиционните партньори,Отечественият съюз да потърси контакти за съвместна дейност и с центристки формации като ПП „Лидер”,ВМРО и НДСВ.
Обстойно бе дискутирана темата за активизиране на гражданското общество чрез по-активното участие на гражданите в управлението и контрола над властта.Споделено бе,че  по общини се закъснява с изпълнението на проекта на Отечествения съюз „Изграждане и функциониране на местните обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на местната администрация /кмета/ и на местното самоуправление /общинските съвети/.    Участниците потвърдиха категоричната си воля,че гражданското общество е призвано да не допусне възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление в България, да пресече всякакви опити за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт. В тази връзка Отечественият съюз ще участва активно в предстоящите президентски и местни избори, подкрепяйки личности, които имат обединителни за хората качества, не представляващи лични, корпоративни и партийно – егоистични интереси.
Срещата приключи с конкурс и дегустация за най-добри кюстендилски зелник и черешова ракия и много човешка топлота.

Данка Найденова
Областен координаторСреща на Отечествения съюз в Хасково

На 01.04.2011г. в град Хасково се проведе среща на актива на Отечествения съюз с г-н Симеон Симеонов, председател на НС на ОС и г-н Цаньо Камов – секретар на НС на ОС. Присъствуваха и представители на граждански сдружения, с които Отечествения съюз има подписани споразумения за сътрудничество.

Срещата бе открита от Маргарита Минчева, областен координатор на ОС за Хасковска област. В началото г-жа Минчева с топли думи поздрави двама рожденика, членове на ръководството – Янка
Сталева и Атанас Тенчев. Подарени им бяха цветя с пожелания за здраве, щастие, успехи и късмет.
Рождениците бяха поздравени и от г-н Симеонов. В своето слово г-н Симеонов отдели особено внимание на подготовката за изборите, 70 години на Отечествения съюз и тежката обстановка в страната.

Следобед среща на Председателят на Отечествения съюз се състоя и с актива в град Любимец. Тук г-н Симеонов отдели особено внимание на проблемите на селското стопанство. Въпросите, които поставиха присъствуващите бяха главно за реализация на селскостопанска продукция и фондовете за селското стопанство. Решено бе да се проведе специална сбирка по тези проблеми.
На път за град Любимец посетихме и разгледахме Тракийската гробница до с. Александрово, Хасковско, построена със средства на Японското правителство.

Следващият ден група активисти на ОС, водени от г-н Симеонов, посетихме гр. Одрин, Турция. Разгледахме българските църкви „Св. Георги” и „Св. Св. Константин и Елена”, Одринската крепост и други забележителности на града.
Екскурзовод ни бе Христина Чакърък, ученичка в последния клас на Музикалното училище в гр. Одрин, внучка на отец Чакърък, възстановителя на църквата „Св. Георги”. С много познания, емоционално, прочувствено тя ни запозна с историята на българските светини.
Преклонихме се пред подвига и саможертвата на българските войни, отдали живота си за България.
Спонтанно решихме да предложим на НС на ОС да обяви дарителска кампания за изработване и поставяне на още една, пета, камбана в църквата „Св. Св. Константин и Елена” в част на 100-годишнината от Одринската битка.

С много впечатления, размисли и нови идеи премина този ден.

Благодарни сме на г-н Симеонов и г-н Цаньо Камов за посещението в нашия край, за подробния, откровен разговор, за заряда, с който ни заредиха.

Маргарита Минчева,
Областен координатор на ОС за Хасковска областmiting

Дейци на Отечествения съюз по време на националния митинг срещу управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов на 26.03.2011г. в София

 


 

Регионална среща на Отечествения съюз във Велико Търново с участието на Председателя на Националния съвет Симеон Симеонов

На 16 март 2011 г. в Младежкия дом - град Велико Търново се проведе среща с актива на Отечествения съюз от областта, съобразно Програмата на Националния съвет на Отечествения съюз и последния му пленум от месец януари 2011 г. В дневния ред бяха включени състоянието на социално-икономическата, обществено-политическата и финансова обстановка в региона и страната, както и подготовката на структурите за участие в предстоящите избори. Отделено бе внимание на свободата на словото и парламентарната демокрация.
В работата на срещата взе участие и председателят на НС на ОС г-н Симеон Симеонов. В същия ден преди обяд той имаше редица срещи с ръководствата на парламентарни и извънпарламентарни партии, патриотични съюзи, комитети и фондации.
От 13:00 часа в пресцентъра на град Велико Търново местните ръководства на ОС и Председателя на НС на ОС дадоха обширна пресконференция пред медиите, на която очертаха съвременната вътрешна и международна обстановка и мястото и ролята на Отечествения съюз в предстоящите избори и борбата за свободата на словото.
В своите изказвания участниците в срещата изразиха тревогата си от състоянието на икономиката, социалната политика и духовната сфера.
Представителите на Отечествения съюз в областта изразиха пълната си подкрепа на Националния съвет на Отечествения съюз за участието в предстоящите избори. Към днешна дата във Велико Търново и областта са проведени 12 срещи по квартали и населени места.
Отечественият съюз в областта води своята кампания под мотото „Не на партийните боричкания, Не на омразата, Да на Националното единение” за просперитета на Република България.
Отечественият съюз в областта, в изпълнение на своята предизборна програма, ще предлага кандидати за кметове, общински съветници и ще води борба за обединяване усилията на всички партийни и патриотични структури от Центъра и  вляво от него.
Отечественият съюз в областта не иска да влезе на всяка цена във властта, но там където провежда своята кампания трябва да си знае цената.
На срещата бе направено предложение и взето решение, общинската организация  със съдействието на Националния съвет на Отечествения съюз, да предложи на съответните държавни институции, във Велико Търново отбелязване по подходящ начин  20 годишнината от приемането на новата  Конституцията на Република България, като за целта се разработи специална програма.
Организациите на Отечествения съюз в общината и областта ще се включат активно в подготовката и честването 1330 години от създаването на Българската държава.
На срещата бе направено предложение и се взе решение всеки последен петък от месеца Общинската Организация на Отечествения съюз да организира за гражданството безплатни юридически консултации.
В заключение на срещата  Председателя на Националния съвет на Отечествения съюз г-н Симеон Симеонов отговори на многобройните въпроси и даде ценни напътствия за мястото и ролята на организацията при съвременните условия. Участниците в срещата напуснаха залата по-уверени и с ясна цел за предстоящите събития.

 

Марин Палазов

 


 


Д Е К Л А Р А Ц И Я          Националният съвет на Отечествения съюз протестира срещу промените в Изборния кодекс, с които се премахва избирането на кметове на райони в София, Пловдив и Варна и на населени места с по-малко от 350 жители.
          Това е недопустимо ограничаване на конституционно право на българските граждани. И съзнателно отстъпление от процеса на децентрализация на властта – основополагащата повеля на Хартата на основните права, която е неразделна част от Лисабонския договор на Европейския съюз и на Договора за създаване на Европейската общност.
          Вместо увеличаване на правомощията на кметовете на райони и техните възможности, най-вече във финансовата област, което е императивно условие за ефективно изпълнение на отговорностите и задълженията им към стотиците хиляди граждани на трите най-големи градове на България, промяната в Изборния кодекс ще доведе до възраждане на отречения от нашата история и европейската практика модел на тяхното „назначаване” от общинските съвети. Със същия отрицателен знак, Националният съвет на Отечествения съюз оценява и повишаването на минималното изискуемо население за провеждане на пряк избор на кмет от 150 на 350 жители. С това реално се отнема правото на гражданите от хиляди селища на България да избират своя управник.
          На практика, това е засилване на нежеланата и антидемократична тенденция за еднопартийно управление и авторитарна власт и, което е най-тревожно,води до задълбочаване на съществуващата дистанция между гражданите и местната власт, до ограничаване на възможностите за граждански контрол и корекция на местните управници.          СОФИЯ                                                                                                                                                  НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА
          04.02.2011                                                                                                                                             ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ

 

          На 31.01.2011г. се сключи споразумение между сдружение „Отечествен съюз” и Българската социалистическа партия за взаимодействие и сътрудничество.
          В подписването на споразумението участваха, от страна на сдружение „Отечествен съюз” Симеон Симеонов – председател на ОС, Гиньо Ганев – почетен председател и Лидия Банкова – заместник-председател и от страна на Българската социалистическа партия – Сергей Станишев – председател на НС на БСП, Евгений Узунов – секретар на НС на БСП, Катя Николова – секретар на НС на БСП.

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я          Националният съвет на Отечествения съюз - наследник на равноправната политическа коалиция Отечествен фронт (ОФ), дошла на власт на 9.ІХ.1944 г., протестира срещу Решението на Министерския съвет от 19.01.2011 г., с което 1 февруари се обявява за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Това е денят през 1945 г., в който са изпълнени част от смъртните присъди, издадени от Народния съд.
          Историята сочи, че по това време България е конституционна монархия и все още не господства комунистическият режим.           Народният съд не е българска приумица. Необходимостта от такъв съд е обявена още в „Декларацията за отговорностите на хитлеристите за извършените зверства”, подписана от Рузвелт, Сталин и Чърчил през 1943 г. в Техеран и потвърдена от тях със заявления на Кримската конференция през февруари 1945 г. и Берлинската конференция през август 1945 г.
          Българското правителство е задължено със Споразумението за примирие, подписано на 28 октомври 1944 г. от САЩ, СССР и Великобритания от една страна и България - от друга, да разтури всички фашистки организации и лицата, виновни за присъединяването на България към Тристранния пакт и извършили военни престъпления да бъдат съдени и справедливо наказани. За изпълнението на клаузите от Споразумението за примирие следи създадената в България Съюзна контролна комисия от представители на великите сили – победителки.
          Заедно с това, Народният съд създаде условия и гаранции за прекратяване на проявите на своеволия и мъст от първите дни след 9.ІХ.1944 г. Решението на Министерски съвет от 19 януари 2011 г. изопачава историческата истина, злепоставя България пред държавите от антихитлеристката коалиция и отново разделя и противопоставя българската нация.
          В историята на третата българска държава има дни, месеци и години, в които хиляди невинни граждани са станали жертва на кървави борби за власт. Ние, българите се нуждаем от дати на почит,които сплотяват, а не разкъсват националната тъкан, защото много повече са българите, които са отдали живота си за свободата, независимостта и просперитета на Отечеството, за осъществяване на нашите национални идеали и въжделения.
          Изстрадана повеля е да тачим, съхраняваме и обогатяваме това, което ни обединява, което генерира национална енергия и може и трябва да направи живота на сегашните и идните поколения по-добър, а България - тяхна незаменима родина.

          ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
         София, 28 януари 2011 г.

 ДЕКЛАРАЦИЯ
на Националния съвет на Отечествения съюз

 

           Обществено-политическата, социалната и финансово-икономическата обстановка в нашата страна през настоящата 2011 година ще бъде динамична, трудно предсказуема и в много отношения – драматична.
Няма признаци, а още по-малко доказателства, че управляващите политически сили и техните лидери поставят националните въжделения над своите партийни, съсловни, групови и лични интереси.
Спирането и преодоляването на последствията от всеобхватната и дълбока криза в България са по-скоро надежда, отколкото реална действителност. Обеднява българското население, намалява българската нация
Ограничават се основни конституционни права и свободи на огромната част от българските граждани, а тяхната социална и духовна нищета се задълбочава.
Тенденцията за възраждане на тоталитарния и авторитарен режим на управление, за налагане в страната на еднопартийна визия и еднолична власт става все по-отчетлива.
Вместо национално единение пред реалната заплаха от катастрофа,  нашето общество се раздира от обективни, но и често съзнателно провокирани противоречия.
При тези условия, членовете и симпатизантите на Отечествения съюз с още по-голяма вътрешна убеденост и енергия ще отстояват и развиват усилията си да въвличат гражданите в управлението, да будят и създават условия за изява на тяхната обществена активност.
През всичките изминали десетилетия, въпреки променящите се обстоятелства, Отечественият съюз се съхрани като средище на човешкото общуване и взаимопомощ. Нашите клубове събират хората без оглед на техните политически предпочитания и професионални ориентации, независимо от религиозните им възгледи и етническа принадлежност. Ние трябва да продължим да бъдем глашатаи на справедливото обществено мнение и двигатели на мощни граждански инициативи и действия за граждански контрол върху органите на местното самоуправление и местната администрация

В това отношение, доказали вече своята ефективност са изгражданите в регионите по наша инициатива местни /квартални, селски,районни и т.н./ обществени съвети, като партньори, коректив и опонент на кмета и общинските съвети.        
Непреходна цел е утвърждаването на  истинския патриотизъм и българската национална кауза над партийните, съсловните и котерийните интереси,  възпитанието на подрастващите поколения в любов, преданост и всеотдайност към род и Родина.
Ние добре знаем, че за реализирането на посочените цели усилията само на Отечествения съюз са недостатъчни. Затова през 2010 година ръководството на нашата организация издигна идеята за разгръщането на мощно гражданско движение за национално съгласие и единение, което да обединява усилията на гражданските организации и съюзи,на умерени политически партии и на изявени личности за тяхното осъществяване.
През 2011 година ще се произведат избори за президент и вицепрезидент на Република България и за органи на местното самоуправление и местната администрация.                 
Разбирането е, че най-широкото общуване днес на Отечествения съюз с другите граждански сдружения,съюзи и движения, партии и лица по цялата територия на страната, утре, с настъпването на предизборното време ще се развие в местни изборни коалиции. Тези коалиции няма да бъдат еднотипни, а ще отговарят на конкретните потребности и интереси на отделните региони и общини. Отечественият съюз по рождение носи коалиционна психология и манталитет, защото е убеден, че нито една партия  – както и да се нарича тя – няма морално и фактическо право сама да носи отговорностите на управлението.
Отечественият съюз, както винаги досега, ще съдейства да се издигат и подкрепят кандидати за общински съветници, за кметове на общини и на кметства, личности с доказани професионални,обществени и граждански  качества, носители на високи нравствени добродетели.
Убедени сме, че Отечественият съюз и неговите равнопоставени партньори ще отговорят на предизвикателствата  на времето с достойно поведение, достойни кандидати и достойни резултати.


ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !

23 Януари 2011 г.
София

   СИМЕОН СИМЕОНОВ СЕ СРЕЩНА С ОБЛАСТНИЯ АКТИВ В КЪРДЖАЛИ

      На  04.12.2010 г. председателят на ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ СИМЕОН СИМЕОНОВ  заедно със секретаря на НС Цаню Камов проведоха организационна среща с градския и областния актив на сдружението в Кърджали,главен двигател на която бе дългогодишният активист от Горно Кирково Здравко Попов.
Участниците в срещата информираха гостите от София за обстановката и настроенията на хората в Кърджалийския регион.В изказванията се откроиха няколко общо споделяни констатации като:

  • стоварваване на тежки социални последствия за цялото население – и българи, и турци - от разрастващата се финансово-икономическа криза,която води до обезлюдяване на региона и голям недоимък за оставащите в България;
  • отсъствие на етническо и политическо напрежение между местните общности.Ако някъде се проявява такова,то е привнесено чрез политически централи от София и другаде;
  • неизживян страх в турското население за гражданска изява извън структурите и инициативите на ДПС;
  • дезинтеграция и политическо разочарование сред българското население.

       Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов запозна присъствуващите с инициативите и действията на сдружението в изпълнение на решенията на последното Общо събрание,а също така с оценката за актуалното обществено-икономическа обстановка в страната и задачите на ОС в навечерието на президентските и местни избори 2011. Отбелязано бе,че в условията на явна неспособност на еднопартийното и в голяма степен еднолично управление на Бойко Борисов и ГЕРБ да се справят с тежката социално-икономическа криза в страната,единствената спасителна алттернатива е единението и широкото национално съгласие,повишаването на гражданската активност,участие и контрол върху решенията и действията на централната и местната власт.В този смисъл бе споделен опита на редица региона на България като Ловеч,Велико Търново,Видин,Хасково и др. в реализацията на гражданския проект на ОС “Изграждане на местни обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на местната власт и местното самоуправление”.Предстоящите местни избори са сериозен шанс и тест за единството на нацията,установяването на гражданско общество и формирането на широки коалиции за национално спасение и излизане от кризата и за просперитета на нацията ни в обединена Европа.
Обсъдени бяха и организационни въпроси.За областен координатор бе определена социоложката Катя Василева – дългогодишен активист на Отечествения съюз.

- Катя Василева
РЕГИОНАЛНА СРЕЩА ВЪВ ВИДИН


На 25.11.2010 г. по инициатива на Отечествения съюз в бистрото на “Речна гара” се проведе широкопредставителна среща на политически и граждански среди от Видин,обединени от загрижеността си за тежкото състояние на региона под управлението на ГЕРБ.Срещата се ръководеше от областния координатор на Отечествения съюз за Видинска област Надежда Гъжева.На срещата присъствуваха изявени политически и обществени дейци на партии и граждански сдружения с лява и центристка ориентация,представители на бизнеса и медиите,дейци на Отечествения съюз от град Видин и общинските центрове Кула,Грамада,Брегово,Ново село,Димово и други. Гост на срещата бе председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ.
Той представи в детайли вижданията на Отечествения съюз за актуалната обществено-политическа обстановка,перспективите за нейното развитие и необходимостта от висока гражданска активност за спиране на разрухата,гарантиране социалните права и просперитета на българските граждани.На пагубното за страната на еднолично,еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ следва да се противопостави от истинските патриоти мощно движение за национално единение и широко съгласие в името на преодоляване на тежката социално-икономическа и духовна криза.Предстоящите президентски и местни избори 2011 ще бъдат реална възможност и тест за утвърждаване на гражданското общество в България при условие,че гражданите изявят своята активност.
Дейци на Отечествения съюз споделиха своя опит в реализацията на гражданския проект на ОС : “Изграждане на местни обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на местната власт и местното самоуправление”.Подчертано бе,че пътя до хората минава през чувствителност и ангажираност с техните конкретни проблеми,през волята и енергията за тяхното отстояване и решаване чрез висока гражданска активност,участие и контрол.
В своите изказвания участниците споделиха болката си от некадърното управление на Видин довело до неговия упадък и обезлюдяване.Безхаберието на местната и представителите на централната гербаджийска власт са довели града и региона до неговата сегашна незавидна участ.Със своя оптимизъм и визия за възстановяване престижа на Видин като стара българска столица се открои словото на известната видинска общественичка ИРЕНА АЛЕКСАНДРОВА.Тя спечели аудиторията със своята убеденост в доброто бъдеще на региона чрез едно широко единение и съгласие на гражданите и техните сдружения,на политическите партии с висока социална чувствителност и патриотизъм.

- Надежда Гъжева
СИМЕОН СИМЕОНОВ НА ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВАРНА


На 08.12.2010г. се проведе среща на актива на  Отечествения съюз от гр.Варна с председателя на НС на ОС г-н Симеон Симеонов и г-н Иван Стефанов – член на НС и председател на районния съвет на ОС “Подуяне” -гр.София. На срещата присъстваха и представители на коалиционните партньори на ОС в гр.Варна:  от БСП – председателят РС “Младост”, отБАС- зам. председател ,членове на Тракийското дружество , председателят на пенсионерската организация "2004 ",членове на БКП  и други  политически партии от левицата,а също така активисти на Отечествения съюз.Срещата се ръководеше от председателя на общинската организация Валентина Бочева.Същата направи кратко експозе свързано с актуалността в днешния ден на България на културно-историческото ни наследство и създаването на нови духовни ценности от българския народ като част от европейското семейство.Служебни ангажименти възпрепятсвуваха участието на областния координатор Кръстинка Кръстева. Председателят на ОС Симеон Симеонов направи обстоен анализ на обществено-политическата и икономическата обстановка в страната.Акцент в анализа бе поставен върху необходимостта от повишаване на гражданската активност на народа,извеждане на гражданските проблеми и борбата за тяхното отстояване и решаване.Без алтернатива е широкото национално съгласие и единение на базата на патриотизма и социалната ангажираност. Успешна форма за реализиране на тези идеи е развиващият се в страната граждански проект на Отечествения съюз: “Изграждане на местни обществени съвети като партньор, коректив и опонент на органите на местната власт и местното самоуправление”. Изказаха се болшинството присъствуващи на срещата,споделяйки редица наболели проблеми в града.Представителите на коалиционните партньори изразиха готовност да разширяват и укрепват коалицията за предстоящите президентски и местни избори 2011 чрез включването си в гражданските проекти на Отечествения съюз,чрез ангажирането на млади и неопетнени хора,болеещи за съдбата на народа и готови да отстояват гражданските свободи и права.
Общият извод бе,че въпреки голямото обезверяване на хората,правилния път е отиване при хората по блокове и квартали,събуждане на тяхната гражданска активност и увереност в правото им на добро управление и по-добър живот.

- Валентина Бочева
ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ УЧРЕДИ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ И В ДОБРИЧПредседателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който бе в Добрич на 9-и Декември по повод проведеното в хотел “България” учредително събрание на Обществен съвет заяви: "Духовно принадлежим на АБВ, но се радвам, че организационно не сме ангажирани".
Така той коментира връзката на идеята за създаване на Обществени съвети по места в страната и обявения президентски проект с името АБВ. Симеон Симеонов добави още, че Отечественият съюз активно реализира гражданския проект за изграждане на местни обществени съвети, чиято цел е да са партньор, коректив и опонент на органите на местната администрация - кметските екипи, и на местното самоуправление - Общинските съвети.Много добре работят вече създадените съвети в Ловеч, Велико Търново, Видин, Първомай, Пазарджик и други градове в страната. В столицата,както сподели члена на НС на ОС и председател на ОС в район “Подуяне” Иван Стефанов, вече доста районни кметове от ГЕРБ, СДС, ДСБ, БСП,  са в опозиция на кметицата Йорданка Фандъкова и СОС тогава,когато те не способствуват за решаване проблемите на гражданските общности по места.
Ние сме против интригантщината и полицейщината,срещу опитите да се разединява и противопоставя българската нация по икономически,етнически,религиозни и други признаци. Смятаме, че спасението е в единението и националното съгласие и е дошъл моментът да се създаде една широка коалиция от неправителствени организации, личности с идеи и партии" – заяви МАРИНА НЕЙЧЕВА – областен координатор на Отечествения съюз за регион Добрич и председателствуваща учредителната сбирка.Предстоящите местни и президентски избори 2011 ще са шанс и тест за гражданското общество в България,което е призвано да се противопостави на еднопартийната визия на ГЕРБ за развитието на страната.
Повече от 20 представители на граждански и неправителствени организации и политически партии взеха участие в учредяването на Обществения съвет в Добрич. Впоследствие в централата на ОС, председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов проведе  съдържателна среща с областния актив и председателите на общинските структури на организацията от областта.

- Марина Нейчева
ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ПОДПИСА НОВО СПОРАЗУМЕНИЕ


На 20 декември, 2010 г. в 13.00 ч. бе подписано споразумение между Партия на българските комунисти, от едната страна, представлявана от проф. Минчо П. Минчев и Васил Коларов- секретари и от друга страна Отечествения съюз, представляван от Симеон Симеонов - председател.Във встъпителното си слова представляващите субектите очертаха вижданията си за политическата перспектива. Проф. Минчев заяви, че след поуките от последните парламентарни избори тяхната партия е предприела активизиране на своята дейност по места.
Сподели, че едноврменно са търсили устоновяване на диалог с близки по техните виждания личности и партии. Заедно са започнали обсъждане на перспективите за общи действия с някои леви партии, като са стигнали взаимно до изводи, че най- добри перспективи могат да имат местни съвместни инициативи, които да издигнат и подкрепят ярки и неопетнени личности за участие в политиката. Проф. Минчев сподели, че вече имат подписани споразумения с Българската левица  и Отечествената партия.Според него със създаването на една нова коалиция може да се претендира за очертаване на територия, която да стане привлекателна както за други партии, така и за нови личности.Според проф. Минчев, на този етап подписалите споразумения ще трябва да излязат с обща политическа програма.Като важен национален въпрос той очерта необходимостта от взаимодействие и осигуряване равнопоставено участие в политиката на малцинствата. В тази връзка според него голям извор на идеи може да има историята и традициите на Отечествения фронт-съюз.
Секретарят на ПБК Васил Коларов очерта становището на колективното им ръководство, че те ще се придържат към решенията си да запазване облика си на автентична комунистическа партия. Като перспектива Коларов очерта необходимостта от обединяване на лявото пространство.
Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който беше и домакин на срещата ,сподели, че настоящият акт само узаконява развиващи се събития, доколкото по места вече е започнал процес на търсене на равнопоставено обединение, което цели създаването на широка коалиция.
В неговата основа се залага не само присъствието на леви и патриотични партии,но и на граждански сдружения и активни и доказали се личности, които имат ясни обществени позиции и признание.
Симеонов очерта, че бъдещият политически проект се нуждае от много широка основа като в него бъдат включени субекти, които да носят в себе си достатъчно диалогичност и социална чуствителност.В бъдещия проект има място и за БСП в случай,че покаже готовност за равнопоставен диалог.

 


 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ С ВИЗИТА В СМОЛЯН


По време на визитата в област Смолян на 03.12.2010 г. Симеон Симеонов обсъди с кмета ,а също така с изявени общественици,политически дейци , бизнесмени и активисти на ОС от града и региона,състоянието на икономиката и социалната сфера.Набелязани бяха редица мерки за повишаване на гражданската активност на населението и по-успешното взаимодействие с органите на местната власт и местното самоуправление.Постигнато бе единодушие,че в условията на тежка социално-икономическа и духовна криза,единението на гражданите и националното съгласие нямат алтернатива.

 

Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ връчва на кмета на община Смолян ДОРА ЯНКОВА  Почетния знак на ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ,с който тя е наградена за дългогодишната си дейност и принос в утвърждаването на гражданския диалог и гражданското общество в Република България.

 


 

ПОРЕДНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ОБЕДИНЕНИЯ

На 19 Ноември 2010 г. в София бяха подписани нови политически споразумения между Отечествения съюз и три изявени обществени организации.

 

В централата на гражданското сдружение Отечествен съюз бе подписано от неговия председател СИМЕОН СИМЕОНОВ историческо Споразумение за взаимодействие и сътрудничество “Партньорство за справедлива България” със съпредседателите на ПП “Българска левица” МАРГРИТА МИЛЕВА И ИВАН ГЕНОВ,с
което бе направена поредната крачка за консолидацията и единението на граждански сдружения,политически партии и изявени личности в мощно Национално движение за спасението на България от кризата и просперитета на Родината в обединена Европа.

 

В София беше подписано от СИМЕОН СИМЕОНОВ – председател на Отечествения съюз и НИКОЛАЙ МАЛИНОВ – председател на Национално движение “Русофили” Споразумение за взаимодействие и сътрудничество между двете граждански сдружения.

 

Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ и председателят на Националния антикриминален и антитерористичен форум /НААФ/ полк.о.р. ТИХОМИР СТОЙЧЕВ подписват двустранно споразумение за взаимодействие и сътрудничество и съвместна декларация за националната сигурност.

 


 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ НА ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВРАЦА

 

    На 11.11.2010 г. председателят на ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ СИМЕОН СИМЕОНОВ
бе на официално посещение във Враца, придружаван от секретаря на НС Цаню Камов и члена на НС Иван Стефанов.
В организираната  среща ,ръководена от областния координатор на ОС Стефка Мерджанкова , активно присъствие и участие имаха активисти на Отечествения съюз от областния център и отделни общини в региона,ръководни представители на граждански сдружения и политически партии – традиционни и исторически партньори на ОС като : БСП, сдружени земеделци – членове на различни земеделски съюзи,обединени социалдемократи,дейци на ПП “Нова Зора” и някои комунистически формации,представители на военнопатриотични съюзи и БАС,на леви младежки структури  и много граждани с активна позиция по наболелите проблеми на страната и региона.Освен стопанската разруха и липсата на каквато и да било концепция на управляващите от ГЕРБ на национално и местно равнище за излизане от кризата,участниците в срещата споделиха с болка и притеснение опасенията си от липсата на единство в лявото пространство и потребността от единение на всички патриотични и социалноангажирани сили в мощно движение за национално съгласие и спасение на България и региона от задълбочаващата се криза.
Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов представи вижданията и решенията на гражданското сдружение за обществено-икономическата обстановка в страната и усилията за разгръщане на основата на Разума,Реализма и Разбирателството на широко движение на граждански сдружения,политически партии и изявени личности за отстояване на гражданските права и свободи,за съхраняване и подобряване на социалния статус на народа,за по-решително отстояване на националните интреси в рамките на обединена Европа.Всички заедно следва да се противопоставим на опитите за налагане на едноличен режим на управление,на противопоставяне на властите и институциите,на разделението на хората и погазване на техните права.Правото на добро управление е основно право на европейските граждани.Предстоящите местни избори са добра възможност за промяна.В тази връзка обстойно бе представен гражданския проект на ОС :”Местните обществени съвети – партньор,коректив и опонент на местната власт”,а Иван Стефанов сподели опита на организацията на Отечествения съюз в София и район “Подуяне”за работата на обществените съвети за благоустрояване на териториите и подобряване на градската среда.
На срещата бе показан специален интерес към инициативата за отбелязването през 2012 г. на 70-та годишнина от създаването на ОФ-ОС и написването от широкопредставителен научен колектив на нов исторически очерк за организацията.Особен интерес предизвикаха показаните за първи път от Цвети Иванова архивни документи и дневник на нейния дядо – изтъкнат земеделец-отечественофронтовец и депутат във ВНС от 1946 г. и впоследствие концлагерист в Белене.
Срещата приключи с общо мнение и готовност за активна работа в името на гражданското и политическо единение във Врачанския регион.

 

- Цвети Иванова

 

 


 

НОВИ ПОЛИТИЧЕСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ

 

На 11 Октомври 2010 г. в София бяха проведени консултации и подписани нови политически споразумения между Отечествения съюз и редица обществени организации.

 

Председателят на ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ  СИМЕОН СИМЕОНОВ поздравява   сърдечно МИНЧО М.МИНЧЕВ – председател на ПП “НОВА ЗОРА” по случай подписаното Споразумение за взаимодействие и сътрудничество,с което двете организации дават своя принос за постигането на консолидация и единение на граждански сдружения,политически партии и изявени личности в името на спасението на България от кризата и просперитета на народа.

 

Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ и председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ген.лейт.о.р.СТОЯН ТОПАЛОВ
подписват тържествено в София Споразумение за взаимодействие и сътрудничество между двете патриотични формации.

 

Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ подписва Споразумение за взаимодействие и сътрудничество с ген.м-р о.р.СТОИМЕН СТОИМЕНОВ – Председател на Конфедерацията на организациите за социална защита на пенсионерите в България

 

Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ поздравява мл.л-т о.р.инж.ПЕТЪР ВЕЛЧЕВ – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите след подписването на двустранното споразумение за взаимодействие и сътрудничество между двата патриотични съюза

 

Председателят на Отечествения съюз СИМЕОН СИМЕОНОВ поздравява сърдечно
Д-р ТОДОР АНАСТАСОВ – председател на Съюза на ветераните от войните с подписаното споразумение за взаимодействие и сътрудничество между двете патриотични граждански сдружения.

 


 

ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ СЪЮЗ ПОДПИСА ПОРЕДНОТО ПОЛИТИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ

 

На 6 октомври 2010 г. беше проведена порадната консултация между ръководствата на Отечествения съюз, представляван от Симеон Симеонов и Отечествената партия, представлявана от Минчо Г. Минчев.
На срещата, освен председателите, от ръководството на ОС присъстваха зам.председателят на ОС Лидия Банкова и секретарят на НС за коалиционната политика Дамян Атанасов,а от Отечествената партия нейният заместник- председател Валери Конакчийски.
В процеса на поредните разговори се стигна до  сближаване позициите на формациите по отношение  сегашното управление , което бе оценено като несъответстващо на обществените нужди и националните интереси, водещо до масово обедняване и нарастване на безработицата,  разширяване въздействието на икономическата и финансова криза.
Двамата председатели посочиха като алтернатива на днешното еднопартийно,до голяма степен еднолично управление равнопоставената коалиция на социално ориентирани и националнно- отговорни  партии,граждански сдружения и изявени личности.
При сегашната обстановка, като важен етап в този процес, двете формации оцениха подготовката за  участие в предстоящите местни и президентски избори- 2011.
Подписано бе политическо споразумение, с което се обединяват усилията чрез изграждането на координационен съвет, в който да се канят и други субекти главно от лявото пространство.Страните се обединиха около позицията,  че най- добрата формула за просперитет на съвместните проекти е непрекъснат диалог с гражданите, отчитане на тяхното мнение за провежданата политика. Водещо място в бъдеще ще имат  изгражданите по места местни обществени съвети като партньор,коректив и опонент на органите на властта и форма на гражданско участие и контрол върху управлението..
В края на срещата Симеонов запозна партньорите си с някои  инициативи, като ги покани да се включат в мащабната програма до 2012 г.по отбелязването на 70 годишнината на ОФ-ОС и 65-та годишнина от подписването на Парижкия мирен договор от правителството на ОФ.

 

 НОВО ПОЛИТИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ

На 01 октомври, 2010 г. в София беше сключено споразумение за взаимодействие и сътрудничество между Сдружение “Отечествен съюз” с председател Симеон Симеонов и ПП „Обединена социалдемокрация”, оглавявана от Йордан Гергов. Двете страни обявиха, че желаят България да завоюва авторитет на пълноправна, модерна и просперираща европейска държава; промяна на политическото и олигархично статукво; постигане на висок социален характер на държавно- обществените отношения; преустановяване на опасните тенденции в развитието на обществено- политическите и граждански отношения; оздравителни реформи във всички сфери на обществения живот; отстояване конституционните права и свободи на българските граждани; противопоставяне на всякакви прояви на шовинизъм, национален нихилизъм, сепаратизъм, етническо, верско и културно разединение; обединение на максимално число граждани около общочовешки и общонационални ценности, принципи и политики; гарантиран просперитет и  постъпателно развитие на личността, обществото и държавата; поставяне националните интереси над партийните, съсловните, груповите и личните.
Те смятат, че имат реални авторитет и влияние в българското общество, исторически традиции на равноправно сътрудничество, което им позволява да обединят своите усилия на национално и местно ниво.
За успеха двете формации ще разчитат особено много на проекта ”Местните обществени съвети – партньор, коректив и опонент на органите на местната власт и на местното самоуправление”.
Двете формации се обединиха около схващането, че е крайно време при провеждането на избори да се отчита реалната воля на народа. Бъдещи кандидати в техните листи ще бъдат личности с безспорно високи граждански и нравствени добродетели, ползващи се с уважение, способни да решават проблемите на гражданите, обществото и държавата. Страните ще работят за реализиране на равнопоставен, национално отговорен политически проект, в който ще бъдат канени  партии,  организации и граждани, които споделят идентични виждания и цели. Подписалите споразумението виждат необходимост от дългосрочна Национална стратегия за реализация на българските национални идеали.
Подписалите обявиха създаването на общ Коорданиционен съвет.
РЕГИОНАЛНА СРЕЩА НА ОС В ЯМБОЛ

 

            На 09.07.2010 година председателят и секретарят на Националния съвет на Отечествения съюз - господата  Симеон  Симеонов и Цаньо Камов бяха гости на активистите от Ямболския регион – Елхово, Стралджа, Болярово,община Тунджа.
Срещата бе открита от г-жа Мария Димитрова – регионален координатор за региона. Тя приветства с „добре дошли” гостите от град София и представителите на различни сдружения и партии, след което предостави думата на г-н Симеонов.
В своето слово той направи обстоен преглед политическата обстановка и изтъкна, че съгласно статута Отечествения съюз е обединяващо на доброволен принцип физически и юридически лица сдружение с нестопанска цел, чиято главна цел е националното съгласие и гражданското разбирателство на основата на присъщите на българската нация ценности и традиции. В ОС трябва да се привлекат и обединят всички представени политически сили за отстояване на националните интереси. Много важни задачи са: отстояването на достойнството на всички граждани, повече хуманизъм и нравственост в човешките отношения, повече толерантност и по-малко противопоставяне в обществото, като развива и обогатява културно – историческото наследство на българина. В сегашната политическа обстановка България се нуждае от нов лявоцентристки модел на управление. „Резултатите от последните избори  говорят сами по себе си за това – изтъкна г-н Симеонов – необходим е коректив на управляващите и този коректив ще бъде едно такова лявоцентристко обединение”. Надълго говори за целите и задачите на ОС и неговата роля в политическия, културен и стопански живот на страната.
След това г-н Симеонов беше обсипан с въпроси от присъстващите, на които се постара да даде отговор и обяснение.
Почти два часа продължиха споровете и дискусиите. За всички тя бе една много ползотворна среща. На раздяла г-н Симеонов обеща отново да посети Ямбол.

 

                                                                                                                       Таня Кирова

 

     

    ЛИДЕРЪТ НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ СЪЮЗ ГОСТУВА В РУСЕ

 

Мястото на Отечествения съюз в съвременото българско общество като лявоориентиран фактор при формулиране и решаване на проблемите на гражданите, ролята и значението на създадените вече обществени съвети  и прилагането на този опит в Русе, както и решенията на проведения през април Конгрес на Отечествения съюз дискутираха в Русе на специална среща  лидерът на Отечествения съюз Симеон Симеонов с представители на  структурите на съюза от общината  и областта,  по покана на председателя на областния съвет на ОС Вяра Косева,  която се проведе на 1 юни 2010 год.   На срещата присъстваха и  председателя на общинската организация на БСП  Иван Иванов, председателя на общинската организация на офицерите от запаса Иван Иванов, председателката на Демократичния съюз на жените Мария Мицова, председателката на обединения съюз на пенсионерите Петинка Митева,  представители на организациите на   БКП,   Антифашисткия съюз и др.
Председателя на националния съвет на Отечествения Съюз г-н Симеон Симеонов даде и пресконференция за русенските медии – регионалния вестник Утро и национална кабелна телевизия КИС 13. Това първо посещение на нашият лидер в Русе направи добро  впечатление с компетентните оценки и широкия размах  от  идеи и предложения за съживяване  работата на Отечествения Съюз в полза на местните общости и в партньорство  с  местната власт. Тази позиция на Отечествения съюз беше одобрена и от кмета на Русе инж. Божидар Йотов, с който г-н Симеонов  специално се срещна и разговаря.
На следващия ден – 2 юни, Денят на Ботев и загиналите за национални свободи активът на местната структура на ОС, представители на дружество „Традиция” и ръководството на народно читалище „Христо Ботев”,  водени от  председателя на Националния съвет на Отечествения съюз присъстваха на ритуала по възпоменание на Ботев и загиналите за свободата на България, който се проведе  в гр. Букурещ – Република Румъния  пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски в парка Херастръу.  Ритуалът се състоя   в присъствието на цялото посолство на Република  България в Румъния,  начело с посланник  Валентин Радомирски и аташето по културата Станимир Петков. На тържеството присъстваха свещенникът  от българската църква в Букурещ отец Петър, много българи от общността на българите в Румъния, както и ученици от  българския теоретичен лицей в Букурещ  водени от директорката проф. Флорика Деметер и г-ца Анка Дяконеско учител по български език. Посетена бе и гробницата на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробището Беллу в Букурещ. Участниците положиха венци и цветя в знак на почит към българските национални герои. След това беше направена обзорна разходка по забележителностите на Букурещ и бе посетена Патриаршията, където се съхраняват мощите на св. Димитър Басарбовски и св.св. Константин и Елена.
1 и 2 юни бяха незабравими, прекрасни дни,  за които благодарим на председателя на НС на ОС Симеон Симеонов, които пое разходите по пътуването. Ще го очакваме отново наесен, когато ще сме свършили обещаната от нас работа.

(Вижте галерия от събитието)Вяра Косева – председател на обл.съвет на ОС в гр. Русе
 

Посещение на делегация на Отечествения съюз в Брюксел

 

На 24ти и 25ти март делегация на ОС, на чело с Председателя Симеон Симеонов, областни координатори и други ръководни дейци посети Брюксел за среща в Европарламента и Еврокомисията. Там бе представен опита на Отечествения съюз като гражданско сдружение в утвърждаване на гражданското общество в България, усилията му за активизиране участието на гражданите и гражданския контрол върху дейността на местната власт.
Посещението се осъществи благодарение на Евродепутата Кристиан Вигенин.

 

Делегацията пред постоянното дипломатическо представителство на Република България в Европейския Съюз.

 

Симеон Симеонов, председател на Отечествения Съюз и Лидия Банкова, координатор за София-Област, подаряват свещена православна икона на постоянното дипломатическо представителство на Република България в Европейския Съюз.

 

Обща снимка на българската делегация при посещението в Европейския парламент.

 

Симеон Симеонов, председател на Отечествения Съюз, заедно с евродепутата Кристиан Вигенин.

 

 


 

 

      Copyright © 2006-2015 Отечествен съюз - България Всички права запазени.